Invoeren IPv6 kan niet zonder IPv4

Gisteren hebben we in Rijswijk een mini-congres gehouden over IPv6. Met dit congres wilden we een platform creëren voor IPv6 deskundigen, operators, service providers, datacenters en fabrikanten om met elkaar van gedachten te wisselen over de gevolgen van en de transitie naar IPv6.

Het IPv6 congres bevatte lezingen van IPv6 deskundigen van TNO, Stichting IPv6 en Alcatel-Lucent en daarnaast was er volop ruimte om met elkaar en met de sprekers in discussie te gaan. Vanwege het gemêleerde gezelschap van netwerkspecialisten en consultants waren dit levendige discussies zowel tijdens als na de lezingen van de sprekers.

Als eerste kwam Arjen Holtzer van TNO aan het woord over de status van de uitrol van IPv6 in Nederland. Nederland wordt steeds meer bewust van de noodzaak van IPv6 en hoewel het gebruik nog laag is, zijn isp’s zich aan het voorbereiden op IPv6. Met de invoering van IPv6 wordt ook de uitdaging voor het beheren van IP adressen groter. Justin Clark van Alcatel-Lucent gaf daarom een lezing over hun IPAM-oplossing (IP Address Management). Als afsluiter kwam Sander Steffann van de Stichting IPv6 aan het woord over de aandachtspunten bij de transitie naar IPv6. Sander benadrukte de noodzaak van IPv6 en de gevolgen die dit voor het internet, de gebruikers en isp’s met zich meebrengt.

We sloten de dag af met een levendige discussie waarin geconcludeerd werd dat de invoering van IPv6 noodzakelijk is, maar dat deze niet zonder IPv4 kan. Veel hardware is namelijk nog niet IPv6 geschikt en het volledig overgaan naar IPv6 brengt grote investeringen voor eindgebruikers, datacenters en isp’s met zich mee. Daarnaast zijn eindgebruikers op zoek naar connectiviteit en zijn verder minder geïnteresseerd of dit via IPv4 of IPv6 is. Daarom verwachten de deelnemers aan het congres dat de komende tijd vrijwel alle diensten dual stack (zowel IPv4 als IPv6) aangeboden zullen worden en zo IPv6 langzaam zijn intrede zal doen.

Vanwege het uitlopen van het programma zijn we helaas niet aan het laatste agendapunt ‘Toekomst voor datacenters’ toegekomen. Voor de geïnteresseerden zal er daarom binnenkort een nieuwe sessie over dit onderwerp gepresenteerd gaan worden.


Matthijs Kortlever is Marketing & Communication Manager bij Alcadis IP Solutions. Het IPv6 congres is een initiatief van Alcadis IP Solutions en Alcatel-Lucent. Zij hebben samen besloten dit congres te organiseren omdat ze zien dat veel partners en niet-partners met een groot vraagstuk zitten op het gebied van IPv6.