‘IOPS zijn het goud in de cloud’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=27aFc3Io6TY&w=630&rel=0]

Op woensdag 28 augustus 2013 organiseerde ISP Connect in samenwerking met Webhostingtalk.nl een barbecue voor al hun relaties in de hostingsector. ISP Today sprak met Wido den Hollander over technische veranderingen in de sector. We vroegen hem wat het eerste in hem opkomt als hij aan de Nederlandse hostingsector denkt.

Kennis en cloud
“De hostingsector loopt met technologie heel erg vooruit op de traditionele ICT-bedrijven. Er zit veel kennis in de hostingsector, die de rest van de ICT niet meer heeft,” vertelt den Hollander. Hij geeft verder aan dat ‘de cloud’ vooral in de hostingsector actief is.

IOPS
Technisch gezien focust den Hollander zich op storage en noemt hij de snelheden die daaruit te krijgen zijn ‘het goud in de cloud’. “Iedereen staart zich blind op hoeveel terabyte er kan worden opgeslagen, voor een zo laag mogelijke prijs. Niemand staat er bij stil dat een schijf niet meer dan x-aantal operaties per seconde kan uitvoeren. Dus we geven 500GB weg alsof het niets is, maar vervolgens gaan we zeuren dat die virtual machine voor geen meter presteert.” Den Hollander noemt deze ‘IOPS’ het duurste en schaarste in de cloud.

Niet blind staren
IOPS zijn volgens den Hollander niet eindeloos beschikbaar. “Ik denk zelfs dat we op termijn gaan rekenen met IOPS. Dus je gaat betalen voor opslag en voor het aantal IOPS.” Zijn boodschap is dan ook dat de hostingsector zich niet blind moet staren op specificaties van de hardwareleveranciers. “Die zijn vaak niet zo rooskleurig als het eenmaal in de praktijk draait.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.