IPv4-adressen stijgen in waarde

Op dit moment zijn er in Europa nog (gratis) IPv4-adressen verkrijgbaar, maar op het internet verschijnt meer en meer berichtgeving over de verkoop van IPv4-adressen. Bij faillissement van bedrijven zijn de IP-adressen geld waard. Een adres verkopen voor 12 dollar per stuk is niet vreemd meer.

Verkoop
De verkoop van de IP-adressen van in dit geval Borders staat volgens Remco van Mook, director of Interconnection EMEA van Equinix, niet op zichzelf. “Ongeveer een half jaar geleden werd er ook een substantieel blok IP-adressen van het failliete Nortel verkocht aan Microsoft. En recenter werd er een blok IP-adressen overgedragen van Surfnet aan KPN als onderdeel van een pilot voor nieuwe mobiele netwerken.”

Legacy adressen
“In al deze gevallen betreft het zogenaamde ‘legacy’ adressen – adressen die in het beginstadium van het internet, grofweg tot 1995, werden uitgedeeld zonder expliciete regels over gebruik en teruggave,” geeft van Mook aan. “Alle adressen die sindsdien zijn uitgegeven hebben die regels wel, maar ook daar is het overdragen van adressen in de meeste delen van de wereld wel mogelijk.”

Stijgende waarde
“Hoewel de waarde per transactie fluctueert is er wel een duidelijk stijgende trend over de jaren zichtbaar: in 2008 was dat nog rond de 4 dollar per adres, nu is dat gemiddeld richting de 15 dollar,” zegt van Mook. “Het is onmogelijk om in te schatten wat er in het geval van een echte schaarste gaat gebeuren met vraag en aanbod, maar het lijkt me niet reëel dat de prijs zal dalen.”

Compleet en bruikbaar houden
“Het belangrijkste voor de Internet gemeenschap in zijn geheel is niet om dit soort transacties te voorkomen,” vindt van Mook. “Als community moeten we er voor zorgen dat de registratie, wie voor welk adres verantwoordelijk is, compleet en bruikbaar blijft.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.