IPv6-sneeuwbal rolt nog niet

Een snelle invoering van IPv6 wil nog niet lukken, terwijl het aantal IPv4-adressen in rap tempo op raakt. Het gebruik van het nieuwe internetprotocol is nog klein en zoals nu blijkt is het ook vaak lastig om te meten. Hoe gaan Nederlandse hosters hiermee om?

Paul Muller van WideXS geeft aan dat ze al lang bezig zijn met IPv6. Hij vertelt dat ze al vroeg zijn begonnen met het uitwerken van een nieuwe infrastructuur en dat de implementatie hiervan een behoorlijke klus is. Verder ziet hij dat IPv6 bij hun klanten nog niet echt leeft. “Op dit moment krijgen we er langzaam steeds meer vragen over, maar het daadwerkelijk gebruik is nog minimaal. Klanten die er al wel mee aan de slag gaan houden het vooral bij testen, kijken en leren.”

“Al onze belangrijke apparatuur en interfaces, zoals webservers, routers en firewalls hebben al IPv6,” vertelt Erik Hensema van HostingXS uit Nijmegen. “Ook zijn veel van onze klanten aan het testen met IPv6, maar ze hebben het nog niet in gebruik. Dat heeft vooral te maken met webapplicaties van onze klanten die getest en eventueel herschreven moeten worden.”

Webapplicaties
Hensema geeft aan dat binnen veel webapplicaties nu nog helemaal van IPv4 wordt uitgegaan. Volgens hem zal in 95% van de gevallen een overschakeling naar IPv6 geen problemen geven, maar wat overblijft zijn issues die zeker niet over het hoofd moeten worden gezien. “Neem een webwinkel die kijkt of het IP-adres van de bezoeker is ‘gebanned’ van de site. Met een IPv4-adres lukt deze check. Stel nu dat deze geblokkeerde bezoeker de webwinkel via een IPv6-adres benadert, dan functioneert deze check niet. Hierdoor zou een veiligheidsprobleem kunnen ontstaan.”

Kip-ei probleem
“Onze techneuten vinden het harstikke leuk om met IPv6 bezig te zijn,” zegt Muller. “Ze praten hierover met collega providers. Dan blijkt dat de aanpak vaak op hetzelfde neer komt en zie je dat we allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. De één is hierin soms wel wat verder dan de ander. Eén van de verschillen is de apparatuur. En aan die kant van het verhaal zit nog een soort kip-ei probleem. Veel IPv6 geschikte apparatuur is er nog niet of worden nu pas uitgebracht. Ook bij beheersoftware als Parallels en Cpanel speelt dit probleem. Zo is Parallels net pas uit met een IPv6-geschikte versie en werkt Cpanel voorlopig alleen met IPv4.”

Bewustwording
Beide bedrijven geven aan veel te doen aan de bewustwording van IPv6. “Voor onze klanten werken we plannen uit, om hun servers van IPv6 te voorzien. Dit advies is van belang om te zorgen voor een goede overstap,” zegt Muller.

“Bewustwording vinden wij heel belangrijk, want IPv6 op korte termijn invoeren is zeker noodzakelijk,” vertelt Hensema. “Ik verwacht een omslagpunt, waarop er steeds meer bezoek via IPv6 zal zijn. Ik denk over één tot twee jaar. Als die IPv6-sneeuwbal eenmaal begint te rollen willen wij daar als eerste bij zijn.”

Gaming-community
Hensema verwacht dat de vraag naar IPv6 zomaar uit de hoek van de gaming-community kan komen. “Gamers stellen altijd hoge eisen aan hun apparatuur en hun internetverbinding. Als ze achter een grote CGNAT (Carrier Grade NAT) router geplaatst worden en geen publiek IPv4-adres meer kunnen krijgen, dan zullen ze op zoek gaan naar een beter werkend alternatief en die in IPv6 vinden. Je ziet bijvoorbeeld dat World of Warcraft nu al IPv6-ondersteuning heeft.”

Onmeetbaar?
Over het meten van IPv6-verkeer vertelt Hensema dat daar nog stappen moeten worden gemaakt. “De tools om IPv6 te meten zijn nu nog niet aanwezig. Daar zijn we nog aan het bekijken hoe we dit gaan doen. Daarom kan ik op dit moment ook geen percentage geven van het gebruik van IPv6 bij ons. Wel zal onze eigen website na de IPv6 dag op 8 juni, permanent via IPv6 bereikbaar worden.”

Muller kan ook geen cijfers geven van het IPv6-verkeer. “Onze huidige website draait al een paar jaar op het nieuwe internetprotocol, maar hoeveel bezoek we via IPv6 hebben kan ik niet zeggen. We hebben voor de implementatie geen deadline, maar we hopen dit jaar veel van onze klanten op IPv6 over te zetten.”

IPv6-dag
Op 8 juni is de Wereld IPv6 Dag, de wereldwijde testdag voor IPv6. Alle organisaties die hieraan meedoen, schakelen die dag over op IPv6. Dan is het checken geblazen en zal het misconfiguraties aan het licht brengen.

Wat zijn jouw verwachtingen? Zal de grote vraag naar IPv6 inderdaad van gamers komen? Hoe is de IPv6-implementatie te versnellen? Laat het weten en reageer op dit artikel.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.