IPv6-spookfactuur domeinnaam Byte

Webhostingbedrijf Byte waarschuwde vanochtend via een twitterbericht en op zijn website voor een spookfactuur van IPv6Register. “Deze week kwam er een “factuur” binnen van IPv6Register voor de IPv6 registratie van onze eigen domeinnaam.” vertelt Suzanne Flinkenflögel, Projectleider Marketing van Byte.

Op de factuur stond het bedrag van € 159,- exclusief BTW. “Gelukkig viel deze factuur hier snel door de mand. Als er een extern bedrijf, dat we bovendien niet kennen, met een factuur komt voor een zogenaamde IPv6 registratie, dan voelen we al snel nattigheid. Byte heeft zelf al regelmatig geschreven over IPv6, we weten hoe het werkt en wat er voor moet gebeuren. Registratie van je domeinnaam bij een of ander onbekend bedrijf is niet één van die dingen.”

Spookfactuur nader bekeken
Omdat ze de factuur niet vertrouwden, namen ze hem verder onder de loep. “We hebben de factuur dus eens wat beter bekeken,” geeft Flinkenflögel aan. “En dan blijkt in de kleine lettertjes onderaan inderdaad te staan ‘Dit is een aanbieding en geen factuur’. Vervolgens de website bezocht. Die ziet er ook al erg onprofessioneel uit, staat vol met gekopieerde info, tekst wisselend van Nederlands naar Engels en weer terug, bevat de inhoud van een compleet ander bedrijf (bijv. “Fruit Shop”), geeft geen uitleg over wat hun dienst zou zijn en bevat geen contactinformatie zoals een adres of telefoonnummer, enzovoort.”

Steunpunt Acquisitiefraude
Vervolgens heeft het webhostingbedrijf rondgekeken op fraudemeldpunt.nl, de website van Steunpunt Acquisitiefraude. Daar troffen ze de volgende waarschuwing aan: Alweer een nieuwe spooknota: IPv6Register.

Flinkenflögel geeft verder aan dat bij veel bedrijven nog onduidelijkheid heerst over wat IPv6 precies is en dat die bedrijven vrezen binnenkort niet meer bereikbaar te zijn. “Van deze onduidelijkheid en onzekerheid wordt helaas misbruik gemaakt. Degenen die hierachter zitten verdienen hieraan waarschijnlijk bakken met geld.”

Het webhostingbedrijf waarschuwt zijn klanten dan ook met nadruk. “Zorg dat ze er niet met jouw geld vandoor gaan!”

Beleid
Het webhostingbedrijf geeft aan een beleid te hebben om facturen te laten accorderen door de verantwoordelijke persoon voor de uitgave. Volgens het bedrijf worden betalingsverzoeken nooit zomaar doorgevoerd. “Dit soort misleidende nota’s laten maar weer zien dat zo’n extra controleslag geen overbodige luxe is!”

Wat Byte aan de ISP-community wil meegeven is dat men kritisch moet kijken naar binnenkomende facturen. “Helaas worden er regelmatig spookfacturen verstuurd en als je eenmaal betaald hebt, kun je vrijwel altijd fluiten naar je geld,” vertelt Flinkenflögel. “Het gaat vaak om misleidende offertes overtuigend opgesteld als een factuur voor diensten of producten die heel normaal zijn en dus niet perse opvallen tussen andere binnenkomende facturen. Het is dan ook belangrijk dat er helder betalingsbeleid is waarbij losse facturen bijvoorbeeld geaccordeerd moeten worden. En de afdeling die de facturen betaalt zou in ieder geval goed op de hoogte moeten zijn van hoe ze de spookfacturen van de echte facturen kunnen onderscheiden.”

[update – 13:41]
Inmiddels maken meer hostingbedrijven melding van de ontvangst van spookfacturen van IPv6Register.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.