ISP-professionals willen bij overleg cyberaanvallen worden betrokken

Professionals uit de Nederlandse internetsector willen worden betrokken bij besprekingen over cyberaanvallen, blijkt uit een poll op vakwebsite ISP Today. Bijna 100% van de ISP-professionals is van mening dat experts uit de sector bij overleg over cybercriminaliteit meer moeten worden bevraagd. Van de professionals die op het onderzoek reageerden, stemde 97% voor de stelling.

Onvoldoende betrokken
Eén van de stemmers is Arjen Steinfort Schaap. “Ik heb ‘Ja’ gestemd,” vertelt de accountmanager van datacenter BIT. “De sector wordt naar mijn mening niet genoeg betrokken en/of bevraagd op dit moment.”

Frontlinie
Cybercrime-deskundige Wout de Natris heeft om twee redenen voor de stelling gestemd. “De eerste is, omdat de Internet Service Provider in de frontlinie zit. Al het verkeer komt langs een ISP, dus een oplossing bespreken zonder ISP’s is niet zo zinvol. In de tweede plaats krijgen ISP’s vaak ‘de schuld’. Ik vind dat niet altijd terecht, omdat ISP’s, vaak heel weinig kunnen doen aan gedrag van anderen in de internetketen, bijvoorbeeld klanten, producenten van inherent onveilige producten, hosting partijen, keuzes bij IP resource bedrijven, etc.”

Niet onder de radar blijven
De zichtbaarheid van de sector verbeteren om bij de aanpak en oplossingen te worden betrokken, ligt volgens Steinfort Schaap ook aan de sector zelf. “Zij moeten laten weten dat ze er zíjn. Niet alleen bij negatieve aandacht zoals bij de DDoS-aanvallen, maar ook bij positieve ontwikkelingen in de markt zou het informerend karakter van een ‘orgaan’ duidelijkheid en rechtlijnigheid kunnen brengen. De sector moet niet onder de radar van blijven bewegen.”

Sector organiseren
De Natris bespeurt een weifelende houding bij de meeste ISP’s in Nederland. “Het zou goed zijn als de Nederlandse ISP-sector zich (opnieuw) zou organiseren. Dit kan voor een meer coherente aanpak en uitstraling zorgen naar burger, overheid, industrie en klanten. ABUSE-IX kan daar een mooie aanleiding voor zijn om door te pakken.”

Samenwerken
Michiel Steltman, directeur van DHPA, heeft ook ‘voor’ de stelling gestemd en pleit voor overleg en een gezamenlijke aanpak.  “Overheid, carriers, ISP’s en hoster moeten meer samenwerken aan preventie van cybercrime. Door een proactieve aanpak kunnen we de overlast op het internet beperken, net zoals dat werkt met preventie rondom belangrijke zaken in de fysieke wereld.”

Openheid
Het streven naar vereniging, die als spreekbuis een drukmiddel kan zijn om zaken voor elkaar te krijgen, leeft sterk bij de Natris. “De druk vanuit de overheid zal alleen maar toenemen zo lang de problemen blijven toenemen. Vraag bijvoorbeeld om de medewerking van de overheid en haar diverse instanties, waar het om uitvoeren van ‘best practices’ en zelfregulering gaat. Wees zelf open over je mogelijkheden en onmogelijkheden.”


Resultaat van het onderzoek
Hieronder de uitslag van het onderzoek dat ISP Today donderdag 11 april 2013 online plaatste.

Maandag topoverleg met banken over cyberaanvallen. Moeten experts uit de ISP-sector bij dit overleg worden betrokken?

  • Ja (97%, 31 Stemmen)
  • Nee (3%, 1 Stemmen)

Aantal stemmers: 32

Laden ... Laden ...

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.