ISP Today laat Rittal aan het woord over OCP 1-3

Op 1 en 2 oktober wordt in Amsterdam de Europese OCP summit gehouden. Daar heeft ISP Today als mediapartner al meerdere keren over geschreven. We hebben ook verteld waarom we OCP als een van de belangrijkste ontwikkelingen in de IT sector classificeren. In twee artikelen, waarvan de eerste hieronder staat, legt Rittal uit waarom het OCP belangrijk vindt. In een derde bijdrage wordt dieper ingegaan op de oplossingen waarmee Rittal op de OCP summit aanwezig zal zijn.

Rittal, nauw betrokken bij OCP, is een van de partijen die op de summit aanwezig zal zijn en het is een leverancier die in de Nederlandse IT sector zeer bekend is. Dat is een van de reden waarom ISP Today contact heeft opgenomen voor deze artikelen. Daarnaast speelt dat Rittal de afgelopen jaren via de zusteruitgave Channel Connect al vaker het onderwerp ter sprake heeft gebracht. Onder andere in een interview met IT-Product Manager>Elbert Raben dat verscheen in het Datacenter & Clouddossier 2016. Raben sprak daar over “Twee trends die elk datacenter moet begrijpen”.De eerste trend die hij benoemde was de impact van SaaS, de tweede OCP. Raben zei daarover:

Open Compute verdient aandacht
“Het Open Compute Project (OCP) is de andere ontwikkeling waar ik iedereen op attendeer”, vervolgt Raben. “Op het eerste gezicht staat het los van de SaaS ontwikkelingen, maar het één profiteert wel van het ander. Meest aansprekende voordelen van OCP zijn dat je niet meer een hele server een rack in schuift. Je kun een kaal moederbord met wat storage inzetten. De voeding daarvoor naar het OPC rack is 24 of 48 volt DC. Door deze gelijkspanning aan het OPC rack aan te bieden wordt het geheel energetisch vriendelijker. Je bent immers af van de AC naar DC conversie verliezen in het datacenter.”

Is Open Compute een revolutie in de sector of eerder een logische doorontwikkeling van wat nu al bestaat?
Raben ziet het meer als een doorontwikkeling, een evolutie, want: “We zijn allemaal al langer bezig de efficiency van IT in het geheel, de alom bekende Power Usage Effectiveness (PUE). Het besparingspotentiaal werd hoofdzakelijk aan de IT-infrastructuur zijde gezocht en met name bij de koeling van datacenters zijn de afgelopen jaren enorme energiebesparingen gerealiseerd. Aan de IT zijde is er nog een lange weg te gaan en Open Compute is hier een eerste voorbeeld van. Nu wat wel uniek aan Open Compute is, is dat het met Facebook en Microsoft twee heel grote supporters en early adaptors heeft. Rittal is als fabrikant nauw betrokken bij dit platform en wij voorspellen dat dit een grote toekomst heeft omdat er veel financiële voordelen aan verbonden zijn”.

Open Compute is geen buitenlandse ontwikkeling die door de Nederlandse markt met scepsis wordt bekeken verzekert Raben: “Wat we zien lijkt op wat we rond de 2006 zagen gebeuren toen door ons “watergekoelde racks” op de markt kwam. Rittal heeft daar niet alleen nieuwe maar juist ook bestaande datacenters mee geholpen. Die partijen klopten bij ons aan met de vraag: wat moeten wij doen om op deze trend in te kunnen spelen. Dat was toen nieuw, nu kijkt niemand er meer van op dat in een datacenter ook high density racks tot 55 KW worden gehuisvest die efficiënt gekoeld worden met water en daardoor niet de airco systemen van het datacenter zelf belasten. We zien nu de eerste vragen in Nederland over Open Compute. Datacenters en Telecom aanbieders die zich afvragen of ze het in de bestaande ruimte kunnen integreren of dat ze beter een eigen vloer inrichten met uitsluitend 24V of 48V ten behoeve van de OCP racks. Er komt natuurlijk nog wel wat meer bij kijken dan alleen de wijziging van 230V of 400V naar 24V of 48V. Denk aan de bekabeling en de noodstroom, bij Open Compute heb je geen conventionele UPS meer nodig, een rij met accu’s volstaat.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.