ISP’s moeten e-mail beter inrichten

“Het grootste probleem bij e-mail is dat de attack-factors verspreid worden over het hele platform,” vertelt Bert Janssen, Technical Consultant bij Contect iSC. “Eerder was het zo dat malware alleen via een website of e-mail binnen kwam. Maar het verspreid zich steeds meer en het wordt geavanceerder. Het is daarbij gerichter aan mensen en wordt steeds persoonlijker gemaakt. Hierdoor worden mensen steeds verder met hun eigen identiteit bedreigd.”

Herstructurering door IPv6
“Met de invoering van IPv6 ontstaan er nieuwe mogelijkheden, omdat er een herstructurering plaatsvind,” denkt Janssen. “Het identificeren van netwerken en personen begint eigenlijk opnieuw. Trends daarin zijn er nog niet. Op dit moment zie we vrijwel geen IPv6-spam, doordat er nog weinig mensen e-mail versturen over IPv6.”

Nog geen directe bedreigingen bij IPv6
Spammen in IPv6 is volgens Janssen nog nauwelijks mogelijk, want er bestaan nog geen MX-records en vaak staat de poort nog niet open. “Het eerste wat we nu primair zien is dat er vooral webservers worden aangeboden op IP versie 6, zodat die sites bereikbaar zijn. Maar op het e-mailplatform zien we nog geen directe bedreigingen.”

Geen goede implementatie
“De ISP-community kan nog zeker wat doen. In feite hebben we alle onderdelen voor een schone manier van communiceren, maar het wordt vaak nog niet goed geïmplementeerd. Bijvoorbeeld SPF-records of DKIM-keys. Al dat soort dingen zijn vrij makkelijk in te richten, maar worden nog niet veel gebruikt. Dat is denk ik wel een punt dat ISP’s kunnen verbeteren.”

Extra stapjes
“E-mail werkt als je het standaard inricht,” geeft Janssen aan. “Als de mailserver start dan werkt het en dan vinden mensen het vaak wel voldoende. Alleen er zijn maar een paar extra stapjes nodig om het verder af te ronden en die worden niet gedaan.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.