IT sector staat DraaS in de weg

Het afgelopen weekend stond in het teken van natuurgeweld en andere rampen. In België werd een zeer zware storm verwacht, in Engeland liepen weer eens delen van het land onder en een aantal ziekenhuizen dat nog op XP vertrouwt bleek iets te kwetsbaar voor cryptoware. Zie hier een aantal omstandigheden die schreeuwen om een artikel over Disaster Recovery.

We worden daarbij op onze wenken bediend, er is namelijk vlak voor alle ellende uitbrak een Engels onderzoek uitgekomen dat in kaart heeft gebracht hoe goed bedrijfsleven en overheden op DR situaties zijn voorbereid. 500 interviews, en deze keer niet alleen profit en overheid. Een bijzondere vermelding verdient het bevragen van sectoren als kunst & cultuur, daar kan immers ook onmisbare IT stukgaan. Het onderzoek is van de zomer van afgelopen jaar en toen was een aantal incidenten met het onstuimige weer op het eiland nog top of mind. Toch is “natural disaster” de categorie die door maar 20% van de geïnterviewden als bron van zelf ervaren “outage” wordt herkend. Met meer dan 50% staan “Human errors” en “system failure” op de eerste twee plekken.

Cijfers die niet zullen verbazen. Maar dan gaan we even verder kijken. Van de bedrijven die de afgelopen 12 maanden een of meer storingen hadden en die een DR oplossing paraat hadden was 42% in staat de DR toepassingen met succes toe te passen. 58% had problemen, waardoor geen de DR geen 100% succes was. Dat kan er ook mee te maken hebben dat er gewoon te weinig ervaring is met het doorlopen van de DR procedures, 37% geeft namelijk aan minder dan 2x per jaar dat te testen, de rest doet dat vaker maar wat er wordt getest en in hoeverre te tests overeenkomen met de realiteit is niet uitgevraagd.

Wat wel is uitgevraagd is wat de kern van de DR oplossing die men hanteert is: 58% vertrouwt op onpremise oplossingen. En dan komt het:

Ook is gevraagd naar de voornaamste redenen waarom men DRaaS niet in overweging neemt:
– 62% heeft twijfels over veiligheid en compliance bij DRaaS gebaseerd op publieke cloud diensten
– 33% noemt kosten en
– 18% heeft geen vertrouwen in de aanbieders die dit leveren.

De rest van het rapport is ook nog wel de moeite van het lezen waard, maar iedereen in de IT sector die DR diensten levert moet op dit punt gekomen zich toch wel heel goed achter de oren krabben. Ofwel het aanbod is echt zo brak dat bovenstaande scores zijn gerechtvaardigd, ofwel de sector slaat met de communicatie en marketing op deze punten de plank goed mis (en reken maar dat als de Engelsen hier de mist in gaan, het niet echt niet veel anders zal zijn). Werk aan de winkel dus … tenzij je er geen belang bij hebt DRaaS te promoten en meer heil ziet in onpremise oplossingen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.