John Laban over de vraag: “waarom OCP?”

De OCP Regional Summit in Amsterdam is maandagochtend van start gegaan. Ondanks het slechte weer, ondanks het feit dat dit een conferentie is waarvoor betaald moet worden is de opkomst opmerkelijk te noemen. 500 tickets zijn verkocht, een grotere groep dan verwacht wil schijnbaar toch meer weten van OCP.

De aanwezigen hebben verschillende achtergronden. Van system integrators, de onvermijdelijke consultants, tot specialisten in dienst van hyperscalers, software huizen en telco’s, het is een breed en gemêleerd gezelschap. Als er een ding opvalt dat is het wel de overweldigende afwezigheid van Nederlanders. De IT, datacenter en hostingsector laat het weer flink afweten. Het antwoord op de vraag “waarom OCP” lijkt het niet te boeien.

Er is trouwens niet 1 antwoord op die vraag. Het is afhankelijk van de invalshoek die je kiest. Hans-Juergen Schmidtke (Director of Engineering in Facebook’s Infrastructure Foundation) geeft in zijn presentatie aan dat het stroomverbruik van conventionele switches dusdanig hoog wordt dat dit de hyperscaler business raakt. Daarom kiest Facebook ervoor deze componenten van de netwerken onderhanden te nemen en te optimaliseren voor de extreme belasting. Dat leidt tot een rack dat als een 100GB switch fungeert. De open standaard is bij het OCP ondergebracht, opdat het doorontwikkeld kan worden.

Marc Tremblay van Microsoft Azure heeft ook een hardware probleem. De nieuwste servers (ook OCP) zorgen voor racks die +30kW trekken. Dat is met conventionele oplossingen moeilijk te realiseren en de koeling is ook punt van zorgen. De Azure architectuur is ook deel van OCP, zodat de community kan komen tot oplossingen voor racks met deze capaciteit.

En dan is er nog John Laban. Hij was eerder aan het woord, maar de cases van Facebook en Azure onderstrepen het punt dat hij maakte. Waarom OCP? Voor enterprises met eigen datacenters is OCP de enige manier om te kunnen blijven concurreren met hyperscalers. De capex van een typische enterprise DC moet daarvoor 50% (!) naar beneden. En dat is haalbaar. Sterker nog. DC units in 20ft containers, in gebruik bij een Deense enterprise, hebben een 66% lagere capex dan de voorgaande situatie. Dat was een deel van het antwoord.

Het andere deel ging over de operationele kosten. Een OCP server heeft in idle tot 52,4% minder stroom nodig dan een gewone server. Het stroomverbruik onder 100% belasting is 18,7% lager.

Voor grootgebruikers van vloerruimte is het antwoord op de vraag “waarom OCP?” dus in ieder geval opex en capex.

Er wordt de komende dagen ook aandacht besteed aan colo providers, die hebben meer wisselende loads en in de regel een kleinere schaal dat enterprise datacenters. Ook voor hen is er echter businessvoordeel te behalen uit OCP. Daarover later meer.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.