Kabel en glasvezel blijven winnen

In het tweede kwartaal van 2011 is de Nederlandse Breedbandmarkt met 0,7 procent gegroeid naar 6,29 miljoen aansluitingen. Dit blijkt uit het kwartaal rapport over de Nederlandse Breedbandmarkt van onderzoeksbureau Telecompaper.

De groei zat aan de kant van de kabel en glasvezel, die daarmee zorgden dat een daling van 0,7 bij DSL werd gecompenseerd. DSL is nog steeds de meest gebruikte technologie, maar laat inmiddels wel een dalende trend zien.

Glasvezel groeit verder
“Er wordt wel eens gezegd dat DSL ‘dood’ gaat, maar dat zal nog een tijd duren,” vertelt Kamiel Albrecht, senior-onderzoeker van Telecompaper. “Primaire reden is dat DSL qua snelheid nog opgewaardeerd wordt door KPN. Met nieuwe technologieën kan DSL voor een grote groep consumenten een prima breedband verbinding zijn. Wel zie ik de tekenen dat het aandeel glasvezel in 2 tot 3 jaar flink zal groeien.”

“De behoefte van consumenten voor 100Mbit up en down zal komende tijd toenemen,” legt Albrecht verder uit. “Een trend die zichtbaar is bij Telecompaper’s online consumentenpanel. Uiteraard is ook de penetratie van het aantal huishoudens zeker van belang. Hoe eerder de providers er voor zorgen dat er overal glasvezel ligt, hoe harder de marktgroei kan zijn. Dan moeten de prijs/functionaliteit wel in orde zijn. Ook het feit dat een grote speler als Vodafone aankondigt om diensten via glasvezel draagt hier aan bij.”

Verder noemt Albrecht het tegelijk aanbieden van glasvezel door DSL-providers. “KPN is in deze markt al actief, Vodafone heeft net aangekondigd met glasvezel diensten te gaan komen, maar het is ook voor Tele2 en Online een optie. Voor Online is van belang wat moederbedrijf T-Mobile van plan is. Voor Tele2 speelt dat ze marktaandeel hebben verworven door heel goedkoop te zijn. Om dat op glasvezel vol te houden is een uitdaging.”

Cijfers
Volgens het onderzoeksrapport had op 30 juni DSL 3,32 miljoen aansluitingen, gevolgd door kabel met 2,66 miljoen (+1,6%) en glasvezel dat groeide naar 269 duizend aansluitingen ofwel 4,3 procent van de hele markt. Daarnaast heeft KPN nog 28.700 breedbandaansluitingen via VDSL (FTTC technologie) en zijn er 1.600 VDSL lijnen door andere ISP’s aangesloten, samen goed voor een half procent van de markt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.