Kanttekeningen bij het eigen AWS backup aanbod

Begin deze week wist Veeam met de nodige trots te melden dat het $500 miljoen vers geld had aangetrokken. Daarmee is extra R&D mogelijk wat de diensten verder zal doen verbeteren. Een paar dagen later komt AWS met de melding dat het met ingang van direct een eigen backup oplossing aanbiedt. Wie daar de pijn van gaat voelen is duidelijk, dat zijn bedrijven als Veeam.

De huisbaas als concurrent

De beslissing van Veeam nieuw geld aan te trekken is door de mededeling van AWS ook op eens heel begrijpelijk. Men zal nu extra energie moeten stoppen om de nieuwe concurrent het hoofd te kunnen bieden. Een concurrent die tegelijkertijd de eigenaar is van het platform waar Veeam al langer gebruik van maakt.. Veaam heeft de huisbaas AWS opeens als concurrent. Dat is ongeveer het zelfde als je racks in een datacenter plaatsen en een een week later horen dat ze zelf ook reseller en vps diensten gaan aanbieden. Dan sta je wel even naar lucht te happen. Het is ook ongeveer als een supermarkt zijn en dan horen dat Amazon ook groente en fruit gaat leverne

Niet de enige

Dat AWS met een eigen backup dienst komt, die uiteraard naadloos geïntegreerd is in het panel en de diensten zal iedereen verrassen die AWS niet volgt. Nu pas? Waarom heeft het bedrijf dat niet eerder gedaan? Die vragen zijn niet meer relevant, de dienst is er nu en de pricing is ook conform de rest van AWS. Het lijkt goedkoop maar het kan aan het einde van de periode flink tegenvallen.

Veeam is niet de enige die moment gevreesd moet hebben. Er is een dozijn of meer partijen die via en met AWS een backup dienst in de lucht houden voor AWS klanten. Deze partijen zullen alle registers moeten opentrekken om de klanten en omzet niet te zien verdampen. Het scenario daarvoor heeft The Reg al vast uitgestippeld.

Multicloud

Die titel noemt daarbij een valide reden waarom AWS met backups misschien minder explosief zal gaan groeien als de andere diensten. Dat is de onmogelijkheid een multicloudplatform omgeving met de backupdienst te kunnen voorzien. De keuze voor een multicloud en/of multivendor cloud is daarbij iets dat veel voorkomt. In het artikel over Nordcloud en Crisp bleek dat voor 71% van de bedrijven op te gaan.

SPOF

Vanuit een andere invalshoek nog een reden het AWS aanbod kritisch te bekijken. Als zowel de data en applicaties als de backup op een en het zelfde platform staat, wat blijft er dan over van de 1,2,3 regel. Is er dan niet sprake van een bekend en vermijdbaar SPOF? Compliance specialisten weten het antwoord op de vraag, omdat min of meer vergelijkbare situaties vaker voorkomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.