Kijk eens wat er bij cloud storage diensten gebeurt

wuala630Begin vorige week verscheen op een aantal Nederlandse nieuwssites het bericht dat Vodafone de stekker trok uit de eigen cloud dienst. Dat bericht leek uit te gaan van een dienst voor Nederland en voor de consumentenmarkt. Dat eerste klopt in ieder geval niet: Vodafone staakt de dienst voor alle landen waar deze aangeboden. Of het van oorsprong ging om een pure B2C dienst is een detail: ook zakelijke gebruikers hebben hier namelijk gebruik van kunnen maken.

Amper een week later komt het bericht dat Wuala (“by LaCie”) eveneens de stekker trekt uit de eigen cloud dienst. Ook hier weer: per direct geen nieuwe gebruikers meer, status wordt bevroren naar read-only, de mogelijkheid de data nog weg te halen en later gaat alles gewist worden.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, dus of we hier het begin van een trend zien is nog niet te zeggen. Wat dit wel aangeeft is dat een bedrijf (Vodafone) waarvoor cloud niet de core-business is geen kans heeft gezien deze additionele dienst winstgevend genoeg te maken. In het geval van Wuala is er eerder sprake van core-business (op schijf of in de cloud – het is allebei opslag) en toch was ook hier schijnbaar sprake van te weinig perpectief.

Het slechte nieuws hier is dus: de reputatie van cloud opslag en cloud in het algemeen krijgt toch weer een tik uitgedeeld. Het argument tegen cloud “de dienst aanbieder kan er zomaar mee ophouden” is weer voorzien van twee verse voorbeelden. Tegelijkertijd is dat ook wel het goede nieuws. Iedere fatsoenlijke storage provider heeft ook weer twee verse voorbeelden die horen bij de vraag: “kijk nou eens goed met wie je zaken doet. Schoenen koop je niet bij de bakker, waarom zou je dan je zakelijke storage vraagstukken beleggen bij een bedrijf waarvoor het niet de basisdienstverlening is?”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.