Kijk Vodafone eens: combinatie internet, tv, radio en cloud

virtustream-vodafone630415Dagen voor de start van de Cebit worden al de eerste primeurs bekend gemaakt. De focus van Cebit is – al zegt de organisatie dat niet op luide toon – de Duitse markt en bedrijven promoten. Vandaar dat de meeste berichten gaan over iets Duits. In die berg berichten die is verspreid zit er een waar de ISPtoday lezer eens goed naar moet kijken.

Op donderdag 10 maart maakte Vodafone bekend samen te gaan werken met Virtustream, dat is naast een cloud software leverancier vooral een IaaS provider die de “enterpise-class cloud” aanbiedt vanuit 3 DC’s in de VS, 1 in London en vanuit een Amsterdamse locatie. De persconferentie waar dit verhaal uit de doeken is gedaan vond gisteren, zondag dus, op de Cebit plaats.

Cloud en Duitsland: wil je daar enige kans van slagen maken moet je Duitse DC’s hebben. Wat is de kern van de deal tussen Vodafone en Virtustream: De laatste maakt exclusief gebruik van de DC’s van de eerste voor Duitse klanten. Zo weten we dus dat de 5 locaties van Virtustream worden uitgebreid en dat Amsterdam daar het nakijken heeft. We worden er ook op gewezen dat Vodafone over 2 Tier 3+ DC’s beschikt in Duitsland.

Verder is uit de doeken gedaan dat de partijen gezamenlijk gaan optreden met het V&V IaaS platform als dienst specifiek gericht op de zakelijke markt. Let wel: de gehele zakelijke markt, niet alleen enterprise. Vodafone neemt in de communicatie voor zakelijke gebruikers nu naast mobiel, breedband internet (het bedrijf heeft 5,7 miljoen xDSL en coax klanten in Duitsland! bron) ook “everything cloud” op.

Waarom je dit in de gaten moet houden? Inderdaad vanwege de aangekondigde Vodafone – Ziggo deal. Als die doorgaat krijgen we in Nederland iets dat in Duitsland al ruim een jaar geleden de marktverhoudingen flink heeft opgeschud: Een voormalig staatsbedrijf op de hielen gezeten door een concurrent die van alles blijft bijkopen. Kleine zakelijke aanbieders lopen daar de kans door al het marketing geweld uit de markt gedrukt te worden.

(Virtustream is in zomer 2015 gekocht door EMC. Tot zover bekend is het onderdeel van de EMC-Dell deal, dat maakt de deal nog interessanter!)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.