Krachten bundelen tegen dictatuur vrije internet

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van ISOC liepen we gisteravond Niels Huijbregts, woordvoerder van XS4all, tegen het lijf. We vroegen hem naar een reactie op het vonnis en hoe andere bedrijven uit de sector XS4all/Ziggo kunnen helpen.

“Gisteren was één van de zwartste dagen in de geschiedenis van het Nederlandse internet, omdat woensdag de rechter in Den Haag uitspraak heeft gedaan in de zaak die Brein had aangespannen tegen XS4all en Ziggo,” vertelt Huijbregts voor de camera van ISP Today. “In dat vonnis staat dat Ziggo en XS4all de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Dat was teleurstellend in het vonnis, maar dat niet alleen. Er staat bovendien in het vonnis dat, mocht het nodig zijn, Brein ons voortaan met een briefje of fax mag laten weten welke adressen er nog meer geblokkeerd moeten worden. Zonder dat ze naar de rechter hoeven en zonder dat er één andere vorm van controle daarop plaats vindt. Dat is censuur en kan echt niet! Daar zijn we pislink over.”

Wat gaan jullie nu doen?

“We gaan sowieso in hoger beroep tegen deze uitspraak, dat is wat je juridisch kan doen. En in de tussentijd gaan we het helaas wel slikken. Want behalve dat we het hier echt niet mee eens zijn, hebben we wel respect voor de rechtstaat en het rechtssysteem. Dus we gaan ons aan het vonnis houden. We gaan een technische manier bedenken om die website te blokkeren en om dat verkeer naar die IP-adressen onmogelijk te maken. Dat doen we met pijn in het hart, maar dat doen we wel. Dat moet nu eenmaal. Ondertussen zijn we met nog een heleboel mensen hier, ons aan het beraden hoe we deze strijd tegen de dictatuur over het vrije internet kunnen voeren en winnen.”

Wat verwacht je van het hoger beroep?

“Als je het vonnis leest dan zie je dat de rechters eigenlijk een heel gedegen afweging van de belangen hebben gemaakt. Met aan de ene kant de entertainment industrie en aan de andere kant de burgers van Nederland. Dat was een moeilijke afweging, maar die hebben ze best goed gedaan. Maar helemaal op het laatst in het vonnis, maken ze volgens mij een uitglijder. Ze besluiten dat Brein de bevoegdheid krijgt om voortaan zonder controle extra adressen aan de blacklist toe te voegen. Daar hebben ze volgens mij onvoldoende ingezien wat de consequenties daarvan zijn. En ik denk dat we daar in het hoger beroep onze pijlen op moeten richten. Om aan de volgende rechter duidelijk te maken dat dát echt niet de oplossing van het probleem is.”

“Het probleem waar het Brein om gaat is dat een heleboel mensen muziek en films downloaden zonder daarvoor te betalen. Dat is ook een probleem, dat erken ik ook wel. Ik snap heel goed dat als je artiest bent, je geld wilt verdienen met je werk en niet dat iedereen dat gratis download en verspreid. Maar dat probleem moet je op een fundamenteel andere manier aanpakken, dan stukken van het internet gaan blokkeren en censuur toe te passen. Dat gaan we in het hoger beroep duidelijk maken.”

En hoe kunnen andere bedrijven in de internet branche jullie helpen?

“We waren samen met Ziggo gedagvaard. Wij gaan in beroep en Ziggo heeft ook bekend gemaakt in hoger beroep te gaan. Dus wij bundelen krachten om alles uit het hoger beroep te halen wat er in zit. Tegelijkertijd zijn er allerlei krachten in Nederland aan het nadenken over hoe ze zich niet zozeer kunnen verzetten tegen dit vonnis, maar wel hoe ze duidelijk kunnen maken en kunnen aantonen aan de rechter dat er hier echt iets fout zit. En dat is iets waar iedereen in de sector aan mee kan doen. Ik weet niet goed wat daar gaat gebeuren, want het vonnis is nogal vers. Maar hou onze website en bijvoorbeeld Webwereld in de gaten. Dan zie je wat er gebeurd en waar je aan kunt meedoen.”

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.