Laatste IPv4-adressen uitgedeeld in Azië

Dat de overschakeling naar IPv6 langzaam gaat, weten we allemaal. Nu is duidelijk geworden dat de IPv4-adressen veel sneller opraken dan gedacht. De APNIC heeft laten weten dat het is toegekomen aan het uitdelen van zijn laatste IPv4/8-adrespool. Waarschijnlijk zullen IPv4-adressen in diverse landen in Azië en in Australië hierdoor snel schaars worden.

Afgelopen februari sprak de APNIC nog de verwachting uit dat ze gewoon adressen konden uitdelen voor de volgende drie tot zes maanden. Maar door de gigantische groei van vooral het mobiele netwerk in de regio, is dit in een stroomversnelling geraakt. De voorspelling dat er nog IPv4-adressen zijn voor de komende vijf jaar, zal wellicht moeten worden bijgesteld.

Op korte termijn zal het gebrek aan IPv4-adressen in Azie niet direct voor problemen zorgen. De meeste ISP’s en hostingbedrijven zouden nog een voorraad achter de hand hebben. Daarnaast is het met behulp van nat-technologie mogelijk bestaande IP-adressen aan meerdere gebruikers toe te wijzen.

Toch benadrukt de APNIC dat IPv6 de enige beschikbare oplossing is voor de voortdurende aanhoudende groei van het internet. Daarom zal ISP Today op korte termijn ook bereikbaar worden voor IPv6. Gebruikers met een dergelijk adres kunnen onze website dan gewoon bezoeken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.