Lage score voor Nederland in onderzoek – dat is goed nieuws

Door alle ophef de laatste week over een DDoS recidivist van eigen bodem en cybercharlatans op televisie en televisie is een rapport van Kaspersky Lab de meesten niet opgevallen. ISP Today staat er bij stil omdat het ook iets zegt over de staat van de datacenters en huurders van rackspace in Nederland.

Het rapport is de kwartaalpublicatie van DDoS aanvallen, in dit geval Q4-2017. Wie zelf iets met anti-abuse te maken heeft en de ontwikkelingen volgt zal de eerste opmerkingen van de auteurs direct herkennen. Q4 was geen doorsnee kwartaal. Er waren politieke omstandigheden die leidden tot een veelvoud van DDoS aanvallen. De auteurs melden specifiek de ontwikkelingen rond het referendum in Catalonië. Dat was als politiek issue opmerkelijk, maar op wereldschaal stelde het niet zo veel voor. Desalniettemin waren er personen die vonden dat alles dat daarmee te maken had een DDoS waard was. Het zegt iets over de ontwikkelingen en beschikbaarheid van DDoS resources dat zelfs iets regionaals als dat al tot aanvallen kan leiden. Stel je voor dat die ontwikkeling doorgaat en de lokale verkiezingen voor een provincie of de gemeenteraad ergens in Nederland op vergelijkbare manieren verstoord gaan worden.

Een ander bijzondere ontwikkeling is het verschijnsel DDoS aanvallen tegen delvers van cryptomunten en bedrijven die daar in handelen. Heel Nederland heeft de koersexplosie eind van het jaar meegekregen, dat er tegelijkertijd aanvallen op de verhandelbaarheid en productie zin geweest heeft het acht uur journaal echt niet gehaald.

Zo staan er nog wel wat punten in genoemd die best interessant. Maar het spreekt voor zich dat de grafische overzichten de meeste aandacht zullen trekken. Nederland speelt in die lijstjes een bescheiden rol en dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat de infrastructuur in dit land minder onder vuur lag dan andere landen en dat het ook als bron minder prominent aanwezig was als op basis van de infra mogelijk is. Eveneens positief nieuws is dat Nederland als thuisbasis voor C&C server met net iets meer dan 1% een bescheiden rol speelt.

Soms is onderin een lijstje staan gewoon goed nieuws!

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.