Lang leve alle ophef over data misbruik

Het zijn spannende tijden voor wie met IT en digitale data te maken heeft. Het lijkt er veel op alsof de laatste paar weken meer is gebeurd dan in heel 2017. Zonder grote datalekken, hacks of golven van malware aanvallen is data toch een van de onderwerpen waar nu het meest over gesproken en geschreven wordt.

We mogen het WIV referendum dankbaar zijn voor het op gang brengen van de publieke discussie in Nederland. De halfslachtige ontkenningen tot overduidelijke leugens van Facebook over de nog steeds niet volledige in kaart gebrachte “data deals” zorgden voor ophef, discussie en verontwaardiging op letterlijk mondiaal niveau.

Minder in de brede publieke belangstelling staat de Amerikaanse CLOUD wetgeving die in verdacht korte tijd door het congres en senaat is gejaagd. Dat de Britten volgens berichten proberen het SNOOPERS charter, nadat het eerder dit jaar unlawful was verklaard, met aanpassingen weer een geldige wet willen laten zijn valt ook weinigen op. De Amerikaanse verplichting inzicht in social media gebruik te geven als voorwaarde het land te mogen bezoeken is een onderwerp dat nog voor weinig ophef heeft gezorgd, terwijl het ruimschoots in de pers is genoemd.

Puur lokaal is er dan maandag nog een schepje boven op gedaan. De overduidelijke en onvermijdelijke waarschuwing van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat reizen naar (maar?) vier landen de nodige eisen stelt aan de hardware en data die je meeneemt is toch echt iets dat een hele grote groep burgers, werknemers, ambtenaren en ondernemers treft.

Hoewel het hier om verschillende berichten, bronnen en toepassingen gaat kan niemand ontkennen dat data de verbindende factor is. Dat data moet worden gekoesterd, beschermd en veilig opgeslagen horen we al jaren. Met wat nu in de pers te lezen staat worden toch wel heel concrete cases en situaties genoemd die voor iedereen herkenbaar zijn.

Het gaat allang niet meer om “slechts” privacy. Burgers zullen, zeker als de persaandacht voor de incidenten en excessen niet verslapt, zich vaker gaan afvragen waar allemaal persoonsgegevens staan opgeslagen en wie daar wat mee doet. Voor ondernemers is het deels een ander verhaal. Met een schuin oog naar de AVG / GDPR kijkend moeten zij zich meer dan ooit bewust worden (of: zijn) van de verplichting data veilig op te slaan en dat in omgevingen en landen die zich conformeren aan Europees Recht.

Daar zit ook de potentiële winst voor Nederlandse IT dienstaanbieders. Alle huidige ophef kan leiden tot meer omzet. Dat wil zeggen, zolang ze zelf de zaakjes voor elkaar hebben.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.