Laten we ook wat verder kijken dan de Nederlandse cloud markt

alibaba630415Tijdens het gesprek met Zerto, waar dinsdag over geschreven werd, kwam naar voren dat deze leverancier zich vooral richt op AWS en Azure. Twee cloud platformen staan op het programma, aan de rest wordt niet of minder aandacht besteed.

Daarmee is Zerto niet de enige. Het valt ook goed te verklaren, vooral als je kijkt naar de huidige markt voor cloud diensten in dit deel van de wereld. Dat je je scope beperkt is eveneens logisch: de meeste lezers generen hun omzet in Nederland en de EU. Voor het écht begrijpen van bijzondere trends die ook deze lokale markt kunnen gaan raken is het echter wel goed daar wat vaker naar te kijken.

Door je echt te verdiepen in wat zich in delen van Azië afspeelt kun je namelijk de voorheen vaak gehoorde opmerkingen over vertrouwen in Amerikaanse cloud diensten etc. direct afserveren als onzin. Het bestaan van de Alibaba cloud is voor die afwijzende houding wel een heel mooi bewijs. Het hele verschijnsel Alibaba heeft cloud “en alles er omheen” interessanter en vooral leerzamer gemaakt. Een aardig voorbeeld daarvan is het persbericht dat Infortrend net heeft uitgebracht. Dit is een Taiwanese leverancier van unified storage diensten. Als ware het de normaalste zaak van de wereld meldt het dat de oplossing geschikt is voor AWS, Azure, Google en Alibaba. Zo zie je maar dat in dat deel van de wereld Alibaba als cloud platform een factor is waar IT leveranciers rekening mee houden. In EMEA is dat – ondanks de toename van persberichten uit naam van Alibaba – nog niet het geval. Op Storage Expo was die aanbieder bij de meeste vendoren zeker nog niet top of mind.

Een andere aanleiding naar Alibaba te wijzen is de ontwikkeling rond het aandeel als algemene indicator. Iedereen heeft meegekregen dat het bedrijf miljarden omzet gedraaid zou hebben met de afgelopen editie van 11.11. Je zou dus verwachten dat het aandeel de afgelopen week door het dak is gegaan. Maar nee, er is iets anders aan de hand. De week voor de verkiezingen kwam het bedrijf met kwartaalcijfers en die vielen de meeste analisten beetje tegen. Cloud is pas 4% van de gehele concern omzet. Het merendeel van de business van het Chinese conglomeraat komt uit handel die nu in de VS opeens sterk in twijfel wordt getrokken. Als de verkiezingsbeloftes worden nagekomen zal een groot deel van de Chinese handel richting de VS namelijk met forse heffingen worden belast.

Hoe een bedrijf als Alibaba daarop zal reageren is nog onbekend. Wat we wel weten is dat Chinese bedrijven goed in staat zijn met een echte lange termijn strategie te werken. Misschien verklaart dat ook de toenemende belangstelling van dit type bedrijf voor EMEA. Daarom is het goed af en toe ver voorbij de Nederlandse markten en grenzen te kijken. De contouren van nieuwe concurrentie en business opportunities (!) zijn dan eerder zichtbaar.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.