Leerzaam te zien hoe Citrix over Europa en de EU struikelt

Met enige trots maakte Citrix gisteren bekend de Europese markt beter te gaan bedienen. Het bedrijf heeft het cloud aanbod namelijk uitgebreid met een EU regio. De verklaring daarvoor kan de lezer inmiddels wel dromen: klanten vragen er om, wet- en regelgeving.

Helemaal onverwachts komt het goede nieuws niet. Citrix is – zo blijkt wel uit de eerdere eigen publicaties – te goed op de hoogte van de impact van GDPR om zich daar niets van aan te trekken. Het heeft en passant meertaligheid in de admin UI gestopt, dat is eveneens een reactie op geluiden uit dit deel van de wereld. Naast Engels is nu ook Duits, Frans en Spaans mogelijk. Tot zover is er niets aan de hand.

Wie een stukje verder door de post op het Citrix blog scrollt zal waarschijnlijk een glimlach niet kunnen onderdrukken. De actie van het openen van een EU cloud regio wordt namelijk onderstreept met twee klantcases. Een Britse medische instelling durft nu eindelijk zaken te doen met Citrix en dat geldt ook voor een financiële instelling. Of het zijn de enige voorbeelden die Citrix wist te vinden of ze hebben iets niet helemaal door. Zwitserland is namelijk geen lidstaat van de EU en de Britten lijken er alles aan te doen de EU op chaotische wijze te verlaten en willen daarna niets meer met EU wetten te maken hebben. Het is overigens geen zeldzaamheid dat Europa en de EU door elkaar worden gehaald. Evenmin is het uitzonderlijk dat partijen hierdoor minpunten scoren bij presentaties voor professionals, maar dat terzijde.

Een tweede reden om te glimlachen heeft te maken met het overzicht van de diensten die Citrix nu aanbiedt. Keurig ingedeeld naar wat nu vanuit de US region en de EU region wordt aangeboden. Daar vallen een paar dingen op. Bijvoorbeeld dat de Citrix cloud tot eergisteren alleen maar de in VS zat. Dat klinkt best wel vreemd. Wat ook raar staat is dat er nog steeds services zijn die alleen maar via de VS kunnen worden afgenomen. Aan dat laatste wordt verder geen aandacht besteed, maar of die constructie GDPR compliancy in de weg staat is iets waarover vast nog wel een discussie te voeren is.

Daarmee is de voorlopige conclusie dat Citrix waarschijnlijk onbedoeld op overtuigende wijze iets wezenlijks illustreert. Namelijk dat het best complex is voor niet EU ondernemingen met cloud ambities de zaak goed op de rails te krijgen en daar correct over te communiceren. De omvang van de organisatie (bij Citrix staan ruim 9.000 mensen op de payroll) is duidelijk geen garantie dat ze het goed doen. Of je nu een Citrix partner bent of je hebt er slechts zijdelings mee te maken: het is de moeite van het onthouden waard.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.