Masterclass e-mail security met Murray Kucherawy

E-mail is een van de oudste internettechnologieen. Het eerste mailtje over ARPAnet, de voorloper van het internet, werd in 1971 gestuurd door Ray Tomlinson. Ondanks de opkomst van allerlei andere internetcommunicatietechnologie is e-mail voor veel mensen samen met telefonie het belangrijkste communicatiekanaal. Daarom is het des te opmerkelijker dat e-mail eigenlijk heel primitief is qua beveiliging: een mailtje is een behoorlijk plat stuk tekst waar zo’n beetje alle velden (dus ook wie de afzender is) vrij te kiezen zijn.

Masterclass
Inmiddels zijn er wel degelijk afdoende beschermingsmiddelen beschikbaar, maar nog lang niet alle aanbieders van email gebruiken die ook correct. Daarom organiseert de vereniging voor internetprofessionals Internet Society Nederland samen met (de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het vaststellen van de standaarden op ICT-gebied voor de Nederlandse overheid) op 28 maart aanstaande een bijzondere masterclass over e-mail security gericht op ISP’s, hostingbedrijven en andere ICT-ers die professioneel met email bezig zijn.

Murray Kucherawy
Deze eenmalige masterclass wordt gegeven door de Canadees Murray Kucherawy, oprichter en voorzitter van het Trusted Domain Project Murray Kucherawy heeft meer dan twintig jaar ervaring in open source en commercieel berichtenverkeer, standaardenontwikkeling en operations. Hij heeft drie patenten rondom verbeteringen op de bezorging van e-mail op zijn naam en is (mede-)auteur van vijftien Internet RFCs. Hij is een prominent lid van de Messaging Anti-Abuse Working Group (MAAWG) en lead developer van OpenDKIM en OpenDMARC. Hij is sinds 2012 werkzaam voor de Amerikaanse netwerksite Facebook.

Win een vrijkaart!
De masterclass van Murray Kucherawy vindt plaats op 28 maart tussen 11.00 en 13.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. ISPToday verloot onder haar lezers maar liefst drie vrijkaarten ter waarde van 50 euro per stuk voor dit bijzondere event. Om in aanmerking te komen, stuur je voor vrijdag 22 maart a.s. 12:00 uur een mailtje met je contactgegevens naar bureau[at]staff.isoc.nl met als onderwerp “Vrijkaart ISPToday masterclass Kucherawy”. De drie winnaars ontvangen (via mail!) bericht.


Michiel Leenaars is directeur van de vereniging voor internetprofessionals Internet Society Nederland en directeur strategie van stichting NLnet. Hij opereert op het snijvlak van technologie, beleid en maatschappij met als overkoepelend doel het streven naar een open en inclusieve informatiesamenleving. Hij is bestuurlijk actief in diverse organisaties, onder meer Petities.nl, Stichting Accessibility en OpenDoc Society. Hij is lid van ISO/IEC JTC1 SC34 wg6 en voormalig voorzitter van NEN-normcommissie ‘Behandeling en uitwisseling van tekst’. Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan het Benelux-kantoor van het World Wide Web Consortium.

DKIM-middagseminar
Minder geinteresseerd in de techniek, maar meer in het beleidskanten van e-mailbeveiliging? Ook op 28 maart is in Den Haag op dezelfde locatie voor de meer beleidsmatige geïnteresseerden een middagseminar rondom DKIM met sprekers van onder andere ING, XS4ALL, Nederhost, het Nederlands Cyber Security Center, KING, en de makers van Phishingscorecard.com.