May ‘de vorst’ be with you

Met temperaturen die ’s nachts ruim onder de -10 graden Celsius schieten, is het goed koud in Nederland. Hoe ervaren de datacenters in Nederland deze temperaturen? Wij vroegen het Alex Bik, Peter Batenburg, Harriet Wegloop en Gregor Snip.

Glycol-waarde checken
Peter Batenburg van Dataplace laat weten dat de kou niet echt een issue is. “We hebben geen last van uitval of andere grote problemen. We draaien nu zeer efficiënt en dat is ook het leukste nu. Het is erg leuk om te kijken hoeveel efficiëntie je kunt bereiken. Een PUE over de afgelopen dagen komt dan uit in de richting van 1,2.”

“Elke datacenter-installatie is weer anders en wij hebben een nieuw datacenter. Soms doen we daarom nog bepaalde aanpassingen en dan moet je bepaalde dingen goed in de gaten houden. Zo hebben wij voor de winter de glycol-waarde in de leidingen laten checken. Dat mengsel moet kloppen voor ‘het geval dat’ en om bevriezing te voorkomen. Waar we verder tegenaan zijn gelopen is de luchtvochtigheid. Die is op dit moment laag en meer statisch geladen. Daarvoor hebben we wel wat kleine aanpassingen moeten doen.”

Statische elektriciteit
“Zoals je van het weekend hebt kunnen lezen, hebben wij er wel wat last van gehad,” zegt Alex Bik van BIT. “In BIT2A hielden de waterpompen er mee op, doordat ze dachten dat ze genoeg water aan het rondpompen waren. Maar los daarvan gaat het met de efficiëntie goed. Onze PUE in BIT2A is op dit moment 1,1 en dat is leuk om te zien.”

“Een aandachtpunt is de luchtvochtigheid, zeker als je lucht rechtstreeks van buiten haalt. Als datacenter is dan de statische elektriciteit iets waarvoor je moet oppassen en daarom de lucht extra moet bevochtigen.”

Meer stroomstoringen
“Eigenlijk is de kou van dit moment juist goed voor ons datacenter,” vertelt Gregor Snip van Switch Datacenters. “Wij draaien met een gesloten koelsysteem maar kunnen met dit soort temperaturen volledig draaien op vrije koeling, dus voor ons geldt hoe kouder, hoe beter! We hebben nu een heel laag stroomverbruik en als we de PUE over de afgelopen dagen bekijken, dan ligt dit rond de 1,1. Maar dat is uiteraard een momentopname.”

“Zaken waar je als datacenter wel extra op moet letten zijn bijvoorbeeld de leidingen in je kantoren. Waterleidingen moeten natuurlijk niet kapot vriezen waardoor waterschade kan ontstaan. Standaard hebben wij alle leidingen in ons gebouw geïsoleerd met verwarmingselementen.” Volgens Snip is het niet ondenkbaar dat datacenters die ‘s nachts onbemand zijn en onwetend de verwarming uitdraaien, hier flinke schade door kunnen hebben (ervanuit gaand dat de leidingen niet extra verwarmd zijn).

“Verder merken we dat stroomnetbeheerders zoals bijvoorbeeld Liander wat meer last hebben van stroomstoringen. Je moet daar wat meer rekening mee houden.”

Geen extra invloed
Ook bij The Datacenter Group is de kou is niet echt een issue volgens Harriet Wegloop. “Het is eerder positief te noemen, omdat we bijvoorbeeld minder hoeven te koelen en daardoor minder stroom verbruiken. We kunnen aan onze EUE-waarden van de afgelopen maanden zien dat wij al zo op ons minimum zitten dat de huidige kou van geen extra invloed is.”

“Onze adiabatische koeling kunnen wij uiteraard nu niet inzetten maar deze is ook niet nodig op dit moment. Wij gebruiken puur de koude buitenlucht om de warme lucht binnen te koelen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.