Mega omvangrijke migratie van Namecheap domeinnamen

Afgelopen vrijdag maakte Namecheap op het eigen blog bekend per deze week te starten met een behoorlijk omvangrijke migratie. Alle domeinnamen die het tot nu toe via eNom heeft geregistreerd zullen in 4 dagen tijd worden overgeheveld.

Achtergrond

De migratie is het rechtstreekse gevolg van de overname van eNom door Tucows die bijna een jaar geleden plaatsvond. Tucows legde $83,5 miljoen op tafel om eNom, 14,5 miljoen registraties en 28.000 resellers van Rightside over te nemen. Tucows maakte met die stap duidelijk de strijd met global leader goDaddy aan te gaan. Bij Namecheap was men minder ingenomen met de nieuwe contractpartij. Al snel ging het gerucht dat het een meer zelfstandige rol ambieerde, het bedrijf was immers al een paar jaar ICANN geaccrediteerd en had langs die weg een paar miljoen registraties doorgevoerd. Alleen al daarom was de vervolgstap heel logisch: alles dat nog bij eNom/Tucows stond overhevelen naar de eigen omgeving.

Rechtszaak

Tucows voelde weinig voor die aderlating (en prestige verlies), dus saboteerde de actie. Dat escaleerde tot een rechtszaak. In het vonnis (pdf) is sprake van 3.161.000 .com en .net registraties die Namecheap in bulk wilde overhevelen en waar Tucows weigerde medewerking te verlenen. Er werd over en weer ook nog gezwaaid met borgsommen en schadeclaims. Het is duidelijk dat er voor beide partijen veel op het spel stond.

Namecheap is echter in het gelijk gesteld en Tucows moet ondanks alle geopperde bezwaren (waaronder deze: “[de bulktransfer] has the potential to wreak such havoc and confusion that there is no way” it could comply with “all applicable ICANN and registry rules, regulations and processes.”) medewerking verlenen aan de operatie die er voor zorgt dat de afstand tot goDaddy weer veel groter wordt en dat er in registraties gerekend Namecheap als directe concurrent bij krijgt. De impact op het aantal resellers is nog nergens benoemd, maar ook dat zal Tucows de nodige hoofdbrekens bezorgen. De Canadezen zullen zich ook moeten afvragen wat ze eigenlijk met veel tromgeroffel vorig jaar hebben gekocht.

Grootste registratie-migratie

Met het vonnis op zak laat Namecheap er duidelijk geen gras over groeien. De eerste volle werkweek van het nieuwe jaar (nu dus) wordt de migratie gestart. Zoals het hoort verandert er voor de houders weinig (alleen een nieuwe naam in de WHOIS bij het registrar veld). Wat de achterliggende techniek en processen zijn zal mogelijk binnenkort nog wel duidelijk worden.

Voor nu weten we in ieder geval dat de mogelijk grootste registratie-migratie aller tijden van start is gegaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.