Meijer: ‘Rekening houden met marktverandering door nieuwe gTLD’s’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=lChuHpeOxqA&w=630&rel=0]

Op donderdagavond 27 juni organiseerde Stichting Internet Domeinregistratie Nederland haar jaarlijkse barbecue voor alle aangesloten registrars. Wij spraken met Roelof Meijer en vroegen hem naar zijn verwachting van de ontwikkelingen in registrarland.

Trots
Bij het .nl-domein noemt Meijer de situatie stabiel. “Er is nog steeds groei. Iedereen weet dat wereldwijd de groei wel iets afneemt, maar er is geen krimp. Bij de DNSSEC-gesigneerde domeinnamen zijn we net de 1,5 miljoen gepasseerd. Dat is 30% van de zone en nog steeds mondiaal veruit het meest. Daar zijn we met z’n allen trots op.”

Lancering gTLD’s
Echt spannend binnen de registrar-sector is de lancering van de nieuwe generieke top level domeinen. “Icann verwacht zelf dat de eerste ‘sunrise’ in september zal plaatsvinden. Er moet nog veel werk worden verzet, maar het gaat nu echt gebeuren.”

Complementair
Meijer hoopt op nieuwe complementaire domeinen, waardoor er niet zozeer concurrentie optreedt maar waardoor juist het internet beter wordt voor de gebruiker. “Ik kan me zo voorstellen dat een aantal van onze registrars daar ook mee bezig zijn, al dan niet met een nieuwe TLD.”

Andere benadering
“Er hoeven maar één of twee andere benaderingen van het gebruik van domeinnamen te komen en de sector is nooit meer hetzelfde,” geeft Meijer aan. “Dat zou bijvoorbeeld heel goed uit de hoek van Google kunnen komen. Zij hebben ruim 100 TLD’s aangevraagd en ze staan erom bekend dat ze op een andere manier naar dingen kijken dan de gemiddelde ondernemer. En ze hebben ontzettend veel financiële slagkracht, dus ze kunnen van alles gaan doen.”

Nieuwe spelers, grote invloed
Meijer houdt er dan ook rekening mee dat er een aantal nieuwe spelers komen, die grote invloed op de wereldwijde en Nederlandse markt zullen gaan krijgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.