Met elkaar over privacy in gesprek blijven

Gisteravond werden voor de achtste keer de Big Brother Awards uitgereikt. Op het door Bits of Freedom georganiseerde awardsgala, vielen Facebook, het KLPD, minister Edith Schippers en staatssecretaris Fred Teeven in de ‘prijzen’. ISP Today maakte een kort videoverslag.

Privacyschenders
We spraken met Tim Toornvliet van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Hij vertelt dat er dit jaar een record aantal inzendingen waren voor de nominaties van de Big Brother Awards. “Deze prijs reiken we uit aan de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar.”

Sector onder druk
Volgens Toornvliet is privacy een issue waar de ISP-sector steeds meer mee te maken krijgt. “We merken dat de internetsector van steeds meer kanten onder druk komt te staan om maatregelen te nemen,” geeft Toornvliet aan. “Door zowel overheden als private ondernemingen wordt gevraagd om bijvoorbeeld te blokkeren of te filteren. Het is volgens ons heel erg belangrijk dat we constant met elkaar in gesprek blijven, over wat die maatregelen betekenen voor de privacy van de doorsnee internetter. En over wat de beste oplossingen zijn.”

Volgend jaar weer
De eerste inzendingen voor de nominaties van 2012 stromen inmiddels binnen, dus ook volgend jaar zullen de awards weer worden uitgereikt. “We merken dat er heel veel behoefte is aan één dag per jaar waarop we met z’n allen stil kunnen staan bij de manieren waarop onze privacy wordt geschonden,” aldus Toornvliet. “Dus we gaan hier zeker mee door.”

Van de Big Brothers Awards 2011 is een videoregistratie online terug te kijken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.