Met je server in bad

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=B-KHhbulpZ0&w=630&rel=0]

Datacenters zijn constant op zoek naar de beste manier om zo duurzaam mogelijk te opereren. De afgelopen jaren zijn de diverse luchtkoelingstechnieken verfijnt, maar zijn door het toenemend gebruik van datacenters zijn de grenzen bereikt. ISP Today was op bezoek bij Dataplace waar ze iets nieuws uittesten: server-apparatuur in oliebaden.

Geschikte servers
Eigenaar Gerben van der Veen vertelt dat er in hun testbad een minerale olie zit, waar zij hun server helemaal in onderdompelen. “Er zijn twee manieren om je server in deze olie te plaatsen. Eén is het ombouwen van een bestaande server. Een tweede manier is een ‘submerged’-ready server aan te schaffen, die je uit de doos in één keer in de olie kunt hangen.”

Testen
De eerste bevindingen zijn volgens van der Veen positief. “Een paar weken geleden hebben we 12 servers in een traditionele luchtgekoelde omgeving geplaats. Deze zijn inmiddels omgebouwd en dezelfde opstelling hang hier nu in de olie. We zijn nu bezig met het testen wat de energiebesparing is.”

PUE van 1,03
Van der Veen vertelt dat in zijn optiek datacenters nooit energie-neutraal zullen worden. “Net als een vliegtuig altijd brandstof nodig heeft om te vliegen, moeten we er met z’n allen wel alles aan doen om energieverspilling te beperken. Dit systeem zorgt volgens de fabrikant voor een PUE van 1,03. We onderzoeken nu of dat echt zo is. Maar als dit echt zo is, dan kan het een grote revolutie betekenen voor datacenter-exploitaties.”

Revolutionair
Volgens Richard Droop van Coolmark is het bijzondere aan deze opstelling dat er geen koelcompressoren meer nodig zijn. “Het zijn alleen pompen die de warmte verplaatsen vanuit de bak naar buiten toe of een waterpomp. De grootste hindernis is eigenlijk niet om het nieuwe concept te accepteren, maar meer om ‘het oude’ los te laten. Ik hoop dat dit een revolutie gaat worden in Nederland en de rest van de wereld. Dan kunnen we een heleboel energieverbruik terugdringen.”

Anders
“Ik zie hele andere serverruimtes voor me,” vertelt van der Veen. “Ik zie kamers waarin horizontaal geplaatste bakken staan, waar het stil is, zonder verhoogde vloeren, met lekdetectie-apparatuur en anders ingeregelde branddetectie. Zo zie ik een heel ander datacenter voor me dan je nu in de markt ziet.”

Testresultaten delen
Aan zijn collega’s in de datacentersector wil hij meegeven om ook door te innoveren. “Wij stellen de community graag in staat om hier hun server op te komen hangen en samen met ons testresultaten te delen. Het wordt of een ‘go’ en een grote revolutie of het wordt echt niks. Als we drie jaar verder zijn zullen we zien of het in productie-datacenters wordt toegepast.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.