Met Tintri spraken we over de toekomst van datacenters

TintriDe Openstack dag die 19 september in Bussum werd gehouden was een goede gelegenheid kennis op te doen en nieuwtjes te horen van leveranciers. ISPtoday gedraagt zich in dat opzicht weinig anders dan een gemiddelde bezoeker. Aanhoren en vragen stellen, maar dat laatste wel met een andere insteek dan een bezoeker. Niet iedereen op een stand wil of mag met de pers spreken, wie dat wel doet doet er goed aan zijn huiswerk gemaakt te hebben want in platte sales pitches zijn we niet geïnteresseerd.

Het gesprek dat we hadden met Tintri, vaste supporter van Openstack, was in dat opzicht prettig en leerzaam. Natuurlijk ging het over de hardware en services die ze aanboden. Het bedrijf wist echter ook dat er namen en cases genoemd moesten worden. Dus wij noteerden dat ze de spullen weten te verkopen aan zowel enterprises als kleinere IT ondernemingen. Op de vraag waarom geen focus op de grote jongens volgde een belerend antwoord, dat overigens wel logisch is: het gaat om het aantal processen, niet om aantal FTE’s of de omzet. Daar kan – zeker op het gebied van de externe communicatie – menig IT bedrijf en provider in Nederland nog van leren.

En wat we helemaal weinig meemaken is dat een vendor direct antwoord heeft op vragen die betrekking hebben op een onderwerp dat niet op de agenda stond: Datacenter Efficiency. Bijna glunderend wisten de mannen van Tintri te vertellen dat ze nu tot 5.000 VM’s in een all flash systeem van slechts 2U weten te proppen. Stroomverbruik? Dat cijfer hadden ze paraat: 495Watt. Het enige waar ze over moesten nadenken was het gewicht, maar dat had waarschijnlijk te maken met het omrekenen van pounds naars kilo’s. Vanaf dat moment ging het gesprek, totaal onbedoeld, alleen nog maar over de impact van dit soort innovaties op datacenters. Minder stroom, minder hoogte, minder gewicht, minder cooling, dat zijn enkele voor de hand liggende voordelen. Die laten zich vertalen naar meer density, betere scheiding van performance en storage en minder herrie. Uiteindelijk kwamen we uit op kansen die er liggen voor het personeel van datacenters.

Wat begon als een interview mondde dus uit in een echte spontane uitwisseling van ideeën. Jammer wel dat er geen publiek bij was. Daardoor zijn we niet toegekomen aan de voor de technici bedoelde demonstraties, maar dat maken we over een week goed in Barcelona tijdens VMworld.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.