Meten is weten – de manager in de schijnwerpers

Het is bij grotere ondernemingen en overheidsdiensten al jaren aan de orde. Vooruitgang wordt gemeten en grafisch weergegeven in een kleurige tabel. De een gebruikt stoplichten met daarbij slechts 3 opties, anderen vinden 5 of meer keuzes beter passen. Velen denken dan aan KPI’s, maar het model is ook voor tal van andere situaties inzetbaar.

Een ding hebben die dashboards gemeen, er wordt vooral naar de processen gekeken. Of het de stagiair is die dat invult en bijhoudt of een dedicated medewerker, het eindresultaat wordt bekeken en beoordeeld door het management. Herkenbaar of niet? Lees dan hieronder over de nieuwste FITARA scorecard.

De FITARA (Federal Information Technology Acquisition Reform Act) scorecard is een Amerikaanse tool om te zien hoe de federale instellingen in Amerika (ministeries en anderen) omgaan met de opgelegde IT verplichtingen. De lijst omvat veel punten. Er wordt gekeken naar aanschafprocedures, inzet, uitfasering van onpremise, cloud gebruik en nog veel meer. Keer op keer zijn het processen die worden beoordeeld. Naar goed Amerikaans gebruik in de vorm van letters. A is goed F is ronduit slecht.

De nieuwste FITARA scorecard bevat een nieuwe categorie en die is er niet zo maar gekomen. Washington heeft over de jaren vastgesteld dat er een groot verschil is tussen woord en daad. Veel toezeggingen komen niet uit. 11 van de 24 ministeries en agencies die dit voorjaar zijn gemeten scoren slechter dan een half jaar geleden. Dat is een score die om een politieke reactie vraagt. Die is er nu ook gekomen in de vorm van de nieuwe categorie. Met ingang van deze maand staat op de scorecard ook Het Management. Niet de CIO specifiek of het hoofd IT van de boswachterij, nee het C-level wordt gemeten op bereidheid en kunde verantwoord met IT om te gaan en leiding te geven zodat veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Iedereen in de IT sector die wel eens met KPI’s en dashboard te maken heeft gehad zal om deze ontwikkeling kunnen grinniken. De personen die tot op heden van soms maximale afstand kijken naar de IT vooruitgang worden nu zelf ook onder het vergrootglas gelegd. Of daarmee in de VS bijvoorbeeld de cloud first strategie gaat versnellen is onduidelijk. Het is wel een reminder dat veranderingen in IT gebruik, acceptatie en dergelijk zonder draagvlak van de hele organisatie zeer lastig zijn. Soms vermoed je dat zoiets aan de orde is in de VS gaan ze het nu gewoon echt meten, want meten is weten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.