Microsoft cloud programma voor de EU via Duitse providers

Donderdag verschenen er rond de middag diverse persberichten die en allemaal over Azure gingen en in de Duitse taal waren. In plaats van verwijzen naar het digital ronde archief is toch even de moeite genomen te zien wat er aan de hand was. En wat blijkt: het Azure en 365Office aanbod vanuit de Duitse Microsoft datacenters is een volgende fase in gegaan.

Die nieuwe fase is dat twee partijen, Deutsche Telekom en 1&1 vanuit deze omgeving die dienst gaan leveren aan de eigen klanten. Voor alle duidelijkheid: de speciale constructie waarbij Microsoft de cloud in de twee datacenters van Deutsche Telekom laat draaien is niet nieuw. Die is alweer een paar maanden operationeel en er zijn schijnbaar al grote Duitse bedrijven als klant opgetekend. Nieuw is dat er nu een reseller benadering gekozen is. Dat Microsoft kiest voor Deutsche Telekom is logisch, want gewoon de grootste partij met de meeste kritische klanten en nog eens noodzakelijke schakel voor de gekozen datacenter oplossing.

1&1 is echter geen deel van die datacenter deal. Het is daarmee dus veel meer een echter derde partij die als reseller gaat optreden. Wat ook heel opvallend is dat de partijen overeengekomen zijn dat de diensten vanuit deze specifieke omgeving aan alle soorten klanten geleverd mag gaan worden. De deal beperkt zich nadrukkelijk niet tot Duitse klanten. Expliciet vermeldt in de persberichten wordt namelijk dat de Deutsche Telekom en 1&1 dit in de hele EU en de EFTA mogen en zullen leveren.

De voor Duitsers zo belangrijke randvoorwaarde de data in Duitse datacenters, beschermd door de Duitse wetgeving, te houden wordt nu wel heel gericht ingezet als USP om ook over de grens klanten te werven. De hoogste tijd dus daar als Nederlandse partijen een antwoord op te formuleren. Misschien loont het zelfs de moeite uit te zoeken of je wederverkoper van deze dienst kan worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.