Migratie ellende 1/2

Maandagmiddag heeft MySpace toch nog eens de aandacht weten te trekken van een deel van de tech community. De organisatie heeft zondag bekend een groot deel van de data verloren te zijn en dat drong maandag tot dit deel van de wereld door via de tech pers. Formeel heet het dat er bij een migratie iets fout is gegaan. Daar kun je wat van vinden.

MySpace was in Nederland nooit echt een succes. De lifecycle was korter dan Hyves en de aftakeling ging ook sneller. Wat uit de minimale communicatie door MySpace valt te halen is dat data tussen de start (2003) van het bedrijf en 2015 (jaar overname) verloren is gegaan. Data schijnt in dit geval te betekenen alles dat de gebruikers hebben geüpload.

Het verhaal rammelt aan alle kanten. Van alle kanten wordt geroepen dat er al langer iets niet pluis was met MySpace. Meldingen over niet werkende links gaan terug tot 2018. Wat toen nog werd afgedaan als incidenten moet nu worden gezien als voorbode voor iets groters. Alles is weg en er zijn geen back-ups.

Los van de vraag of de content waardevol was en of het ontbreken van back-ups voor een gratis dienst onvermijdelijk moet zijn is er nog wel een vraag of twee te stellen. De eerste wordt door een deel van de gedupeerde gebruikers die nog wisten iets bij MySpace te hebben staan gesteld: is dit een migratie fout of is gewoon ergens brutaal de stekker uit getrokken omdat het bedrijf geen inkomsten ziet staan tegenover de kosten?

De tweede vraag komt amper voor en moet eigenlijk bij elke Europese gebruiker op het puntje van de tong liggen: Heeft MySpace dit datalek inmiddels wel al gemeld bij de autoriteiten?

Morgen komt een ander geval van migratie ellende aan de orde, waarbij vooralsnog geen sprake is van verloren data.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.