Mobiel internet steeds gevaarlijker

Uit een onderzoek van Juniper Networks blijkt dat het mobiele internet steeds meer bedreigingen kent en dat die naar recordhoogte zijn gestegen. Malware voor het Android-platform groeide sinds de zomer van 2010 met vierhonderd procent. Het aantal gerichte WiFi-aanvallen stijgt ook in hoog tempo.

Volgens het onderzoek is er meer bewustwording nodig rond mobiele beveiliging. De onderzoekers spreken hun ongerustheid uit over App Stores, WiFi, SMS, riskant surfgedrag en verlies en diefstal van apparatuur.

Kopzorgen
“Iedereen omarmt het mobiele internet, maar niemand heeft het over beveiliging,” zegt Dennis de Leest, Security Engineer bij Juniper. “Er wordt nu al zoveel informatie gestolen, dat dit behoorlijke kopzorgen oplevert. De komende tijd krijgen we met steeds meer van dit soort uitdagingen te maken. En waar onze aandacht naar toe moet, is dat de gebruiker een zorgeloze ervaring beleefd. Zo kan je als aanbieder telefoons standaard uitrusten met voorgeïnstalleerde beveiligingssoftware, die de gebruiker alleen nog maar hoeft aan te zetten. Met dit soort ‘premiums’ kan je je straks onderscheiden en zorg dragen voor minder malware en virussen.”

Niet te stoppen
Volgens de Leest zijn de cijfers in het rapport schrikbarend. “Waar televisie toegang kreeg tot de huiskamer, komt telefonie nu tot het persoonlijke. De threats zijn niet meer de stoppen en dit gaat ook iedereen in de internetwereld aan. Ook zij moeten over oplossingen gaan nadenken.”

Bewustwording
Juniper doet in het rapport verschillende aanbevelingen aan de consument en het bedrijfsleven. Volgens de netwerkspecialist moeten zowel bedrijven als consumenten zich bewust zijn van de gevaren die het gemak van het altijd beschikbare internet met zich meebrengt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.