Moddergooien – dat valt op

Twee dagen geleden wees CRN.com de lezers op een blogpost op de HPE site door niet zomaar een HPE medewerker. De Chief Sales Officer liet zich daar zeer laatdunkend uit over het beleid van Dell EMC. Dat bedrijf heeft namelijk aangekondigd het mes te zetten in het omvangrijke storage portfolio. De kritiek van HPE, het is bijna met modder gooien, en daarmee Dell EMC klanten rechtstreeks aanspreken is best opvallend.

Dat HPE en Dell EMC elkaar heel vaak in de weg zitten is bekend. Ze vissen in dezelfde vijver en het daarbij niet altijd even netjes en eerlijk toegaat weten de meesten ook wel. Er is echter een verschil tussen harde sales gevechten en in een blog (zwart op wit) op de concurrent afgeven en vervolgens zijn klanten op weinig subtiele wijze advies geven. Dat is opvallend, helemaal als je weet dat CSO Davis tot een paar jaar terug aan het hoofd stond van Dell enterprise solutions. De kritiek die hij nu uit is niet mals, maar wie het van enige afstand bekijkt moet zich afvragen of de kiem van die opgeblazen, onduidelijk, te brede portfolio echt iets is van de laatste paar jaar. Heeft Davis een punt, of is hij ook zijn stoepje schoonvegen?

In Nederland heerst wat dat betreft een ander klimaat. Tijdens de honderden gesprekken die op jaarbasis gevoerd worden met alle mogelijke partijen in de ICT keten valt op dat zich tot dit niveau verlagen bijna niet voorkomt. Roddel en achterklap, geruchten verspreiden over verlies van klanten of overnames zijn wel schering en inslag, maar die zijn minder schadelijk dan wat Davis hier doet. Bedrijven die overgenomen medewerkers aanzetten tot het opentrekken van de vermeende beerput bij de ex-werkgever kennen we hier ook amper.

De verklaring waarom dat Amerikaanse gedrag hier minder voorkomt is algemeen bekend: de Nederlandse cultuur is toch wel wat anders dan die in de VS. Ook in de ICT keten weten de meeste Nederlandse ondernemers dat je met je concurrenten zwart maken weinig opschiet. Te vaak kom je elkaar later weer tegen of moet je samenwerken. Die cultuur heeft vast en zeker ook nadelen. Het heeft echter ook een heel groot voordeel: de omvang van de Nederlandse internetsector is daarvan een aansprekend voorbeeld.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.