Mooie actie van het EP

Gisteren heeft het EP twee behoorlijke resultaten geboekt. Dat het voorstel voor het invoeren van een uploadfilter vooralsnog is afgeschoten is mooi. Het is ook volkomen terecht uitgebreid in het nieuws geweest, want het horrorscenario dat Europese uitgevers op geniepige wijze meer dan alleen crumpy cat memes konden verbieden slaat natuurlijk nergens op. Dat tweede resultaat is voor de zakelijke gebruikers en aanbieders van internetdiensten minstens zo belangrijk.

Na het afschieten van de plannen uit de koker van in ieder geval Duitse uitgevers (waaronder de club die in Blendle geïnvesteerd heeft), heeft de plenaire sessie van het EP ook iets gezegd over Privacy Shield. In lijn met de verwachting en met een ruime meerderheid (303 vs 223) stemmen is de EC opgedragen te zorgen voor substantiële verbeteringen in de deal te bereiken voor 1 september 2018. Zo niet dan moet volgens de EP het hele Privacy Shield plan in de prullenbak.

De druk van het EP op de EC in deze is ook erg voorspelbaar. Her en der in de EU is door burgers, deskundigen en organisaties al langer aangegeven dat deze regeling net als de voorgang SafeHarbor niet kan voldoen aan de regels die de hoogste Europese rechters in de eerste zaak van Max Schrems zijn bevestigd. Sindsdien is dan weliswaar Privacy Shield opgetuigd en voorzien van plechtige beloftes, maar de realiteit is vooral dat Washington alleen maar meer wetgeving heeft doorgevoerd die rechten van EU ingezeten alleen maar verder uithollen. Een jaar voor de EP verkiezingen is dit ook nog eens een onderwerp waar flink op gescoord kan worden, dus de kans dat het EP de EC zwijgzaam zal volgen is niet zo groot.

Waar dit op gaat uitdraaien laat zich raden. Nog meer Amerikaanse cloudboeren zullen zich in de EU vestigen in de hoop niet alle omzet te zien verdampen. Helaas is de Amerikaanse CLOUD wetgeving dusdanig schimmig dat die stap wel eens tevergeefs zal zijn. Voor de Nederlandse IT sector zijn dit zonder meer spannende tijden. Enerzijds kunnen we weer volop genieten van de tenenkrommende onkunde van parlementariërs en bewindslieden [M/V] in zowel Brussel als Den Haag. Anderzijds is dit het moment om te laten zien dat zaken doen met EU bedrijven in plaats van Amerikaanse cloud kolossen gewoon een veel betere oplossing is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.