Murphy bezocht Amsterdam Centrum en de Pijp

Afgelopen vrijdag was voor een deel van Amsterdam een dag om niet snel te vergeten. Er was sprake van twee afzonderlijke incidenten die voor extreem veel overlast zorgden. Of het een wake-up call was en voor wie dan moet nog maar blijken.

De overlast waar het omgaat is de stroomstoring die een redelijk gebied betrof. In de ochtend knalde ergens tussen centrum en zuid een graafmachine door een stroomkabel wat voor een kettingreactie zorgde. Rond de middag was sprake van 30.000 woningen zonder stroom en het duurde tot zaterdagochtend eer in alle woningen de stroom weer beschikbaar was.

Woningen en bedrijven getroffen

Zoals gebruikelijk bij dit soort meldingen wordt alleen maar gefocussed op woningen en huishoudens. Wie het gebied kent, of de berichten heeft gevolgd, weet dat er in het gebied ook bedrijven gevestigd zijn. Naast het Rijksmuseum en talloze winkels waren tenminste zes gebouwen met flexwerkplekken getroffen. Daar zitten in totaal honderden ondernemers en ook elders in het gebied zijn er veel gewone bedrijven die de deuren konden sluiten.

Hoewel de 3G/4G masten in het gebied overeind bleven leidde de storing er toe dat tal van start-ups maar ook gewone bedrijven, groot en klein, niets meer konden doen met website bestellingen, onderhoud, afspraken plannen en dergelijke. De paar slimmeriken die via tethering wel bij de websites of cloud omgevingen kwamen konden dat ook niet lang volhouden, de smartphones konden immers niet worden opgeladen.

DDoS tweede incident

Voor de middenstand en horeca kwam daar in de middag nog eens een tweede vorm van overlast bij. De ABNAMRO werd weer eens offline geDDoSsed. Wie tot de gelukkige groep behoorde die als eerste weer stroom had was dat een nieuwe streep door de rekening, een deel van de klanten en bezoekers kon niet betalen. De pin only winkels in het gebied (en dat zijn er meer dan een handvol) waren verplicht klanten te weren.

Onderzoek nodig

Elk van de incidenten is op zich niet uniek. Stroomstroringen komen vaker voor dan je je realiseert, maar die met een dergelijke omvang en duur zijn minder frequent. Het is waarschijnlijk voor de eerste keer in Nederland dat een gebied met zo veel start-up activiteiten en SoHo’ers zo zwaar is getroffen. In deze groep zitten ongetwijfeld ondernemers die echt omzet zijn misgelopen, ondanks het feit dat waarschijnlijk iedereen wel ergens extern zijn websites, databases et cetera heeft draaien. Alleen al daarom zou het goed zijn als nader wordt onderzocht wat deze groep had kunnen doen om de impact te reduceren. Wat betreft de bank DDoS overlast, dat is helaas ook niet uniek. Het heeft wel aangetoond hoe kwetsbaar de retail en horeca is als er pin-only beleid wordt gevoerd. Ook dat is een onderzoekje waard.

Tenslotte is er nog de vraag wat je als aanbieder van IT diensten concreet kunt leren van deze dag in Amsterdam. Het eerste is dat de Wet van Murphy bestaat en klopt. Uiteindelijk wel stroom maar niet kunnen pinnen is best wel bizar. Het tweede is dat we heel erg focussen op data ergens veilig in een Tier IV datacenter of hypermoderne cloud. Mogelijk vergeten we daardoor de klant te wijzen op zijn eigen kwetsbaarheid. Misschien moet je dat eens gewoon aan je klant voorleggen: Wij zorgen ervoor dat je website en applicaties in de lucht blijven, maar heb je al eens nagedacht hoe je bij die data, je werk, je business, komt als er langere tijd geen stroom in je pand is?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.