Nederland heeft ‘s werelds snelste internet-exchange aansluiting

Sinds vanochtend heeft Nederland ’s werelds eerste 100 GbE-verbinding naar een Internet Exchange. Het is de eerste productieverbinding die actief is geworden. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de explosieve groei van dataverbindingen binnen de sector.

Zoals we maandag al berichtten, gaat het goed met de Nederlandse Internet Exchanges. De vraag naar dataverbindingen- en capaciteit blijft onverminderd groeien. De realisatie van de eerste 100 GbE-verbinding is een samenwerking van netwerk service provider Atrato IP Networks,  Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en Datacenter TelecityGroup.

Volgens Aydin Yildiz, CEO bij Atrato (deelnemer en partner van AMS-IX), werd de beperking van de ‘oude’ 10 GbE-verbindingen merkbaar. “Op een 10 GbE-verbinding kan je een klant van maximaal 5 GbE virtuele AMS-IX poorten voorzien, maar geen 10 GbE poorten. Met deze nieuwe 100 GbE-verbinding hebben we dit probleem niet meer en kunnen we als eerste reseller van AMS-IX nu ook 10 GbE poorten op ons netwerk gaan leveren op meer dan 50 locaties in Europa en Amerika.”

De eerste 30 Gbit aan verkeer loopt inmiddels over de lijn vertelt Yildiz. “Het is een nieuwe techniek, dus dan moet je eerst voorzichting omgaan met dataverkeer van je klanten. Maar we hebben tot nu toe geen fouten gezien en alles loopt soepel. De tweede 100 GbE-verbinding is al aangevraagd en ik acht het waarschijnlijk dat we dit jaar ook een derde 100 GbE-verbinding in gebruik zullen nemen en dat de ontwikkelingen op dit vlak heel snel zullen gaan.”

“Dit is een uniek moment voor de Nederlandse internetsector en daarmee de rest van de wereld,” vertelt Henk Steenman, CTO bij AMS-IX. “Nederland blijft door deze eerste 100 GbE-verbinding de wereldwijde koploper en belangrijk knooppunt voor het internet.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.