Nederland loopt voorop met Abuse IX

Vorige week werd bekend dat een aantal grote Nederlands ISP’s samen met SIDN gaan strijden voor het verminderen van het aantal besmette computers van hun klanten. Informatie over botnetbesmettingen wordt centraal verzamelt en verwerkt. Wij vroegen Roelof Meijer om een reactie.

Als reden om het Abuse Information Exchange te ondersteunen geeft Meijer aan dat het bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid en stabiliteit aan de toegangskant van het internet. “Dit vergroot het vertrouwen in het internet. Dat is goed voor gebruik van het internet en voor het .nl-domein en daarmee voor onze registrars.” Hij geeft verder aan dat zijn organisatie zich ook medeverantwoordelijk voelt voor een veilig en betrouwbaar internet in Nederland.

Volgens Meijer zal het technisch beheer inhouden dat SIDN letterlijk de systemen van Abuse IX beheert. “Daarnaast leveren we – in de rol van Trusted Complainer – informatie over botnetverkeer dat wij zien op onze infrastructuur.” Ook vindt Meijer dat meer ISP’s zich bij dit platform moeten aansluiten. “En ook hostingproviders en bijvoorbeeld mobiele operators, zodat niet alleen de internettoegang veiliger wordt maar ook webdiensten.”

De rol en het belang van de ISP-sector om dit soort samenwerkingen aan te gaan, is volgens Meijer een hele belangrijke. “De kracht van dit initiatief is juist dat het een initiatief van de sector zelf is en dus een groot draagvlak heeft. Een ander goed voorbeeld daarvan is Notice-and-Take-Down waarbij de sector zelf beleid ontwikkelt en de uitvoering ervan op zich neemt. Nederland loopt wat dat betreft echt voorop.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.