Nederland overal de digitale koploper?

Vandaag 9 december zal het Internationale IPv6-Forum de Jim Bound Award uitreiken. Deze award, vernoemd naar de in 2009 overleden CTO van het IPv6 forum, gaat worden overhandigd aan de Duitse IPv6 raad. Volgens het forum is de prijs op zijn plaats omdat Duitsland in korte tijd enorme stappen heeft gemaakt met de implementatie van IPv6.

Nog maar twee jaar geleden ging 7% van de internettende Oosterburen met IPv6 het internet op, inmiddels schijnt 35% van de 69 miljoen onliners dat te doen. De website van het IPv6 forum zet de teller voor de IPv6 adoption zelfs op 50%, Nederland doet het daar 11% slechter. Dat er in ons land dan weer een hoger aandeel IPv6 content is dan in Duitsland is leuk te weten, maar dat helpt weinig als je weet dat krap aan 8% van de internetters hier iets met IPv6 kan doen. Daar zit dan ook de voorsprong van de Duitsers: er zijn zowel absoluut als procentueel gewoon veel meer Duitsers die dagelijks IPv6 “uit de muur” halen. De grote paarse telecom aanbieder heeft al 50% van het netwerk daarvoor geschikt gemaakt en zoiets maakt het verschil.

Het is ergens zowel opvallend als confronterend. We denken zo vaak dat Nederland voorop loopt als het gaat om digitale of internet gerelateerde zaken. We schatten de Duitsers ook zo makkelijk in als behoudend en minder tech-savvy of tech-minded. Maar ondertussen hebben ze ons wel ingehaald! Met IPv6 bijvoorbeeld, waarvan we in Nederland alleen maar kunnen roepen dat het ook hier echt wel eens heel groot gaat worden. En dat is niet het enige terrein. Wat zich er op datacenter gebied afspeelt staat met enige regelmaat op ISP Today beschreven.

Wist je trouwens dat Duitsland ook eerder ISDN uitzet dan Nederland?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.