Nederland te laat met EU-telecomregels

De nieuwe EU-telecomvoorschriften blijken in Nederland nog niet volledig in nationale wetgeving omgezet te zijn. Daarom heeft Nederland samen met 19 andere EU-lidstaten een schriftelijke aanmaning gekregen van Eurocommissaris Kroes.

Het gaat om nieuwe voorschriften die bedrijven en consumenten nieuwe rechten verlenen voor telefonie en internet. Bijvoorbeeld het recht om binnen één dag van provider te wisselen, met behoud van telefoonnummer. Ook het recht op meer duidelijkheid over diensten die consumenten ontvangen en een betere bescherming van online persoonsgegevens, behoren tot deze voorschriften.

“Het is heel belangrijk dat de nieuwe EU-voorschriften nu snel door Nederland worden geïmplementeerd,” vertelt Sara Biersteker, Juridisch adviseur bij ICTRecht. “Dat is in het belang van Nederland, omdat Europa anders sancties met financiële gevolgen kan opleggen. Zoals het uitdelen van een boete of het opleggen van een dwangsom. Of iedereen en dus ook providers straks weet waar hij aan toe is met de nieuwe regels kan ik echter niet met zoveel woorden zeggen, het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wat onder bepaalde begrippen uit de nieuwe wet (zoals het begrip ‘toestemming’ voor de plaatsing van cookies) moet worden verstaan.”

Op 25 mei 2011 hadden de nieuwe voorschriften al in de wet moeten staan. Op dat moment hadden alleen Denemarken en Estland dit gedaan. Inmiddels hebben ook Finland, Ierland, Malta, Zweden en het Verenigd Koninkrijk de regels overgenomen. Nederland moet binnen twee maanden antwoorden, anders neemt de Commissie verdere juridische stappen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.