Nederland wereldtopper 50+ Mbps

Volgens onderzoek van het CBS heeft Nederland de hoogste dekking van supersnelle internetverbindingen van Europa. Het aantal glasvezelaansluitingen is echter nog steeds gering vergeleken met de toplanden op dit gebied.

De onderzoekers hebben onder andere gegevens bij AMS-IX opgevraagd. Daaruit bleek dat in december 2010 ruim 250 duizend terabyte aan verkeer werd geregistreerd op de AMS-IX. Dat is ruim 40 procent meer dan in december 2009, toen bijna 180 terabyte werd geregistreerd.

“Wij verwachten dat de groei van het internetverkeer van 40% per jaar de komende drie jaar zal aanhouden,” aldus Job Witteman, CEO van AMS-IX, tegenover ISP Today.

Als belangrijke redenen voor de nog altijd sterke stijging van het internetverkeer geven de onderzoekers van CBS de toename van het videoverkeer (zowel in volume als in kwaliteit van de video), het gebruik van clouddiensten (zoals online back-up en opslag van bestanden) en online gaming. Door de opkomst van HDTV en 3DTV is de verwachting dat dit de komende jaren nog meer zal toenemen.

Dekkingsgraad
Bijna alle huishoudens in Nederland hadden in 2010 technisch gezien de mogelijkheid om een breedbandaansluiting te nemen. De dekkingsgraad ADSL ligt boven de 99 procent en die van kabelinternet is ongeveer 98 procent. De dekking van EuroDOCSIS 3.0 ligt hierbij op 95 procent. Daarmee heeft Nederland de hoogste dekking van 50+ Mbps-breedbandverbindingen van Europa. Wereldwijd gaan alleen Zuid-Korea, Hong Kong en Singapore Nederland voor.

Glasvezel
Het grootste gedeelte van de Nederlandse huishoudens heeft internet via de coaxkabel. In Nederland heeft maar 2 procent een snelle glasvezelaansluiting. In vergelijking met Japan en Zuid-Korea is dit heel laag, want in deze landen loopt inmiddels meer dan 50 procent van de breedbandaansluitingen via glasvezel tot de woning.

Onderscheid kleiner
Verder laat het onderzoek weten dat het aantal vaste telefonieaansluitingen via internet (VoIP) blijft sterk stijgen. Vergeleken met andere landen heeft Nederland veel mobiele telefonieaansluitingen. Ook het aantal digitale televisieaansluitingen blijft nog steeds toenemen. De kabel wordt het meest gebruikt als manier om digitale televisie te ontvangen. Televisie, telefonie en internet worden steeds meer in gebundelde pakketten afgenomen via dezelfde aanbieder en via één netwerk. Het onderscheid tussen deze diensten wordt kleiner doordat televisie en telefonie, net als overige data, via het internet kunnen worden verzonden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.