Nederlandse cloudproviders varen eigen koers

Het Nederlandse cloud-landschap is zich aan het uitkristalliseren. Welke verschuivingen vinden er plaats en hoe gaat het in de cloudsector? ISP Today vroeg het aan Gerben van Leeuwen (Amsio).

“Het gaat goed met de Nederlandse cloudsector,” vertelt Van Leeuwen. “De meeste cloudproviders hebben een niche gevonden en kunnen zich daar volledig op focussen. Zo ontstaat er in het cloud-landschap toch een andere samenstelling van partijen, dan in het voormalige hostinglandschap waarbij iedereen hetzelfde deed.”

Van Leeuwen ziet veel verschuiven naar de public cloud en ziet veel providers afstand nemen van Infrastructure as a Service (IaaS). “De focus komt meer op het ontzorgen van de klant, ongeacht waar de hardware staat.” Volgens Van Leeuwen verandert het cloud-landschap iedere dag. “De grote internationale partijen voeren een prijzenoorlog, terwijl de Nederlandse en Europese providers hun plekje binnen het cloud-landschap proberen te veroveren. Je zult als provider anders moeten denken dan voorheen en steeds meer loslaten dat je alles in eigen hand hebt. Partijen die dat door hebben, partneren met andere partijen en zich focussen op een niche, zullen naar mijn mening zeer succesvol blijven. De taart is groot en zorg dat je een mooi stuk krijgt.”

“Nederlandse cloudproviders moeten zich onderscheiden door service en een directe relatie met de klant of partner in ons geval. Dat kan in een land als Nederland en daarmee kunnen wij als providers ook zorgen dat Nederlandse bedrijven voorop lopen op het gebied van cloud en ICT.”

Volgens Van Leeuwen kan je in deze periode als cloudprovider niet even drie maanden in slaap vallen. “Blijf scherp, vaar je eigen koers en probeer je niet te veel bezig te houden met de rare sprongen die onze leveranciers maken en nog gaan maken. Vertrouw op je eigen kracht!”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.