Nepnieuws via nepdomeinen

Afgelopen week kwam Domaintools met een persbericht dat het ongeveer 200 domeinnamen heeft ontdekt die sterk lijken op titels van nieuwssites of kranten. Het vermoedt dat die ingezet gaan worden voor de verspreiding van nepnieuws. Dat is iets dat ook hier kan voorkomen.

ISP Today besteedde vorige week aandacht aan het onderzoek van Brenno de Winter en anderen, opererend onder de naam Cyberonderzoeksraad. Die naam en de domeinnamen die ze hebben geregistreerd zijn een vorm van nepdomeinen. In dit geval wordt er echter geen nepnieuws mee verspreid en ze worden ook niet actief ingezet.

Dat is bij de domeinen die Domaintools heeft ontdekt schijnbaar wel het geval. Het nepnieuws wat op die sites wordt aangeboden is wordt via social media verspreid met als doel de bevolking op het verkeerde been te zetten. Die methode is niet nieuw. Bij de laatste Amerikaanse verkiezingen is het al met het nodige succes ingezet. Wie er achter zitten laat zich raden.

Waar Domaintools op wijst is iets dat zich nu nog lijkt te beperken tot de Amerikaanse markt, maar vergis je niet. De verkiezingen die voorjaar voor het EP en diverse regionale Europese verkiezingen (zoals bij ons de provinciale verkiezingen) worden gehouden zijn voor de ondermijners een goede aanleiding die truc ook hier te proberen.

De EU heeft eind vorig jaar al aangekondigd dat het serieus werk maakt van het bestrijden van nepnieuws. Daarbij werd door velen gedacht aan de nepaccounts op facebook en twitter. Wat Domaintools nu inzichtelijk maakt is hoe die accounts gevoed worden, daarvoor zijn nepdomeinen nodig.

Het onderzoek van Domaintools beperkt zich tot de Amerikaanse markt. Hoeveel nepdomeinen er in de EU zijn geregistreerd onder de landspecifieke TLDs is nog niet bekend. Het zou een interessante exercitie zijn om te zien of het hier inderdaad al op grotere schaal voorkomt in andere talen dan het Engels (*) en hoe er tegen wordt opgetreden.

(*) Bekend is dat in het Verenigd Koninkrijk sprake is van een groot aantal nepaccounts om de Brexit situatie uit te buiten. Die worden gevoed door nepdomeinen onder een gLTD, maar ook door domeinnamen die op .*.UK eindigen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.