Nieuwe tld’s goede toevoeging?

Vorige week maakte de ICANN het besluit over de nieuwe tld’s bekend. Wij spraken met Maarten Simon, General Counsel van SIDN, die bij het stemmen over het besluit in Singapore aanwezig was.

“Dit was de vijfde keer dat ik bij de ICANN-meeting ben geweest,” vertelt Simon. “En ik moet zeggen dat het altijd heel interessant is om te zien hoe open er met elkaar gediscussieerd wordt. Iedereen heeft natuurlijk wel z’n eigen agenda, maar alle discussies worden wel open gevoerd.”

Simon was in de zaal toen er over de tld’s werd gestemd. “Normaal gesproken neemt de board al haar besluiten aan het eind van de week, maar dit besluit werd al op maandag genomen. Het was een beetje een show, maar aan de andere kant ook goed om te horen dat mensen argumenten hebben waarom ze voor zijn of wat langer over onderwerpen willen doorpraten.”

“Ik denk dat alle grote merken wel hun tld zullen claimen. En dat ook regionale initiatieven of bepaalde groeperingen een tld willen aanvragen. Waar ik niet veel van verwacht zijn hele algemene extensies, zoals bijvoorbeeld .sports. Ik zie dat een beetje in het verlengde van .travel dat al bestaat en volgens mij gaat dat nooit heel erg vliegen.”

“Een .nl-domein geeft vertrouwen en ik denk dat in het begin alleen maar zal worden versterkt. Hoe het uiteindelijk gaat werken dat kun je nu niet voorzien. Maar in het begin zullen mensen eerder de rare extensie opmerken en dan toch kiezen voor .nl.”

“De vraag die altijd blijft open staan, is: wat gaat dit nu toevoegen en is dit nu echt noodzakelijk? Die vraag is nooit goed beantwoord en dat weten we dus niet. De policy die uiteindelijk tot stand is gekomen, heeft een goede balans tussen alle belangen die er zijn. Maar het blijft een nieuw avontuur, dus je moet het zien.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.