Nog belangrijker dan het Windows 10 marktaandeel

Woensdag schreef een aantal online tech titels over de nieuwste cijfers van Netmarketshare. De meeste aandacht ging daarbij uit naar het tergend langzaam groeiend marktaandeel van Windows 10.

Met enig leedvermaak noteerden de verschillende schrijvers dat Windows 7nog lang niet dood is. Met een marktaandeel dat iets meer dan 10 procentpunten groter is dan W10 is W7 het meeste gebruikte desktop OS ter wereld. Dat Windows 8x met bijna 7% in de buurt komt van XP ((5,18%) is iets waar bijna geen aandacht aan wordt geschonken. Beide scores zijn echter ook de moeite waard. Het ene OS is toch wel heel duidelijk een mislukking te noemen, de andere blijft alle voorspellingen en verwensingen trotseren.

Zoals voor veel onderzoeksmethoden is ook bij de metingen en rapportages van Netmarketshare enige nuancuering op zijn plaats. Je moet weten hoe en wat ze meten. Met die slag om de arm kun je de uitkomsten van +100 miljoen sessies per maand (!) lezen. De meeste journalisten hebben zo te zien niet de moeite genomen verder te kijken dan het persbericht en de eerste menus. Hadden ze dat namelijk wel gedaan was nog iets anders opgevallen. Als we kijken naar de grafiek van gebruikte devices en de weergegeven cijfers negeren zien we dit.

Omslagpunt

Hier is sprake van een belangrijke moment. We spreken namelijk over het moment dat voor het eerst het marktaandeel van mobiele devices in de metingen van Netmarketshare hoger is dan van desktops en laptops te samen. Het omslagpunt is bereikt en dat is waarschijnlijk sneller gegaan dan een jaar geleden nog werd ingeschat. Mobiel is daarbij exclusief tablet, als je tablets en smartphone op een hoop gooit is het beeld helemaal overtuigend. In 12 maanden tijd is volgens Netmarketshare het marktaandeel van desktops en laptops met 19 procentpunten teruggelopen.

Wie zich nog afvraagt wat het nut is van responsive WordPress en Joomla templates, of waaraan je kunt merken dat de verkoop van PC’s kwakkelt, heeft hier het antwoord. Deze uitkomst is – helemaal als andere onderzoeken de uitkomsten bevestigingen – voor heel wat mensen en organisaties belangrijker dan het marktaandeel van Windows 10.

(foto: By Rama & Musée Bolo – Own work, CC BY-SA 2.0 fr)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.