Nog een onderzoek EMEA cloudgebruik

Vlak voor het weekend kwam het Amerikaanse Bitglass met een persbericht en onderzoek over het gebruik van clouddiensten in de EMEA zone. Over de manier van presenteren valt iets te zeggen, want “raiders of the lost ark” als thema gebruiken is wel bijzonder. De bevindingen zijn ook een paar opmerkingen waard.

De eerste opmerking gaat, zoals zo vaak, over de definities. Bitglass spreekt over EMEA, maar schrijft ook “UK and Europe”. Dat staat raar. Andere landen worden niet genoemd. Tweede wat opvalt is dat volgens Bitglass AWS “worldwide” 13,8 % wordt gebruikt, terwijl dat in EMEA 21,8% zou zijn. Je zou daaruit af kunnen leiden dat het EMEA gebied meer dan elders behoefte heeft aan IaaS aanbod. Je kunt er ook in lezen dat er buiten EMEA meer IaaS concurrentie?

Over de constatering dat O365 massaal wordt gebruikt en daarmee het EMEA cloudgebruik sterk bepaald zal geen discussie mogelijk zijn. Dat is een beeld dat we ook in Nederland zien. Bitglass heeft vreemd genoeg een zeer beperkt aantal cloud applicaties in het vizier. In de meest aansprekende tabel waar het aantal bedrijfstakken wordt genoemd komt men niet verder dan Salesforce, O365, G Suite, Box, Slack en AWS. AWS op een lijn zetten met min of meer “end user” applicaties is heel vreemd. Andere bekende SaaS applicaties, waaronder Dropbox, ontbreken. Wellicht omdat Bitglass daar geen eigen security oplossing voor heeft.

Het antwoord op de vraag wat de waarde is van dit onderzoek is kort. Het is zo te zien alleen interessant voor wie een globaal inzicht wil hebben. Het laat namelijk zien in welke mate het gebruik van iets als G Suite per vertical verschilt. Dat is nice to know, meer niet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.