Nog geen massale overschakeling IPv6, maar creatiever met IPv4?

Vandaag het derde videogesprek met reacties van mensen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Internet Society Nederland. Het interviewteam van ISP Today sprak veel mensen die over IPv6 in 2012 vertelden. In de video een montage van de gesprekken met Vincent van Gentevoort, Jeroen Arnoldus en Sander Steffann.

Niet iedereen gaat over
Wat gaat er vooral niet gebeuren in 2012? “Dat nog niet iedereen over gaat op IPv6, helaas…,” laat Vincent van Gentevoort, accountmanager bij NL-ix, weten.

2012 niet het jaar van IPv6
Jeroen Arnoldus, consultant bij de Software Improvement Group, denkt dat ook. “2012 wordt nog niet het jaar van IPv6. Daar zet ik nog geen fles whisky op in, want we hebben nog oplossingen om er mee om te gaan. Maar op een gegeven moment gaat dat wringen en zal het er wel gaan komen. We moeten oppassen dat het ons niet óverkomt, dus dat we in één klap overstappen. Ik heb zelf een tijd lang IPv6 gehad, maar ik heb het nu weer uitgezet omdat je ziet dat een aantal partijen over gaan schakelen. En dan zijn die websites weer niet goed bereikbaar, omdat niet alles goed gegaan is. En als we wel massaal gaan overschakelen kan dat wel eens gebeuren.”

Aan de slag
“Dit jaar raken de IPv4-adressen bij RIPE op,” laat Sander Steffann, IPv6 specialist, weten. “Doordat die adressen opraken, worden heel veel mensen die nog niet met IPv6 bezig waren, er nu toch mee geconfronteerd. Dus ik denk dat heel veel organisaties in 2012 toch aan de slag moeten met IPv6.”

Vreselijk veel onzekerheden
“Je weet op dit moment nog helemaal niet wat er precies fout zal gaan, dus het is moeilijk om te zeggen van ‘Als we dit nou doen, gaat het niet fout’,” geeft Remco van Mook, Director of Interconnection, EMEA bij Equinix, aan. “Wat dat betreft zijn er zo vreselijk veel onzekerheden over hoe dingen gaan lopen, dat het eigenlijk niet te doen is om nu te zeggen van ‘Als we nu dit doen, gaat alles werken’. Als we dat 10 jaar geleden hadden gedaan, had het misschien gekund. Dan was er inderdaad een magic-bullet geweest en was alles opgelost, maar daar zijn we nu te laat voor. Dus we moeten kijken waar het als eerste stuk gaat en dan verzinnen wat we daaraan gaan doen.”

Creatiever
De gevolgen zijn volgens van Gentevoort dat iedereen steeds creatiever wordt op het gebied van IPv4. “Wat daar precies allemaal gaat gebeuren, dat weet ik niet. Ik had eigenlijk verwacht dat het al wat verderop zou zijn. We zullen het zien…”

NAT-constructies
Volgens Steffann moet er nu wel heel veel tempo worden gemaakt. “Voordat we met een internet komen te zitten wat door allemaal NAT-constructies en trucen niet lekker meer werkt.”

Applicaties
“Uiteindelijk wordt er overgeschakeld, doordat veel meer mensen IPv6 gaan aanbieden.” geeft Arnoldus aan. “Maar mensen die websites of webapplicaties hosten, zullen nu al voorbereid moeten zijn of moet nadenken: ‘Welke applicaties heb ik over een paar jaar nog draaien?’ en ‘Welke afhankelijkheden naar IPv4 zitten er nog in’. En dat kan ook bijvoorbeeld een log-analyzer zijn, die niet meer kan omgaan met de adressen van IPv6. Dus het zit meer verstopt in allerlei dingen, dan we nu denken. We denken nu: ‘We passen de routers en de switches aan en het werkt’, maar het zit ook op applicatieniveau.”

Aanpassen
“De Software Improvement Group doet onderzoek naar kwaliteit van software,” vertelt Steffann. “Uit hun onderzoek van vorig jaar blijkt dat 1 op de 8 (of 1 op de 12) applicaties gewoon niet goed met IPv6 overweg ging. Dus dat valt op zich aan de ene kant nog wel mee. Aan de andere kant zijn dat wel applicaties die door grote bedrijven speciaal ontwikkeld zijn. Dus die bedrijven moeten wel aan de slag om die applicaties aangepast te krijgen.”

Interviews door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.