OCP – je ziet alleen het topje van de ijsberg

Afgelopen maandag deed zich de gelegenheid voor de Brit John Laban te spreken. Laban is, zoals dat tegenwoordig heet, evangelist. Hij promoot overal ter wereld het Open Compute Project en doet dat in de vorm van voordrachten en reguliere advies opdrachten.

Laban was in Nederland, omdat hij later zou spreken op een door Rittal (bekend van o.a. de serverkasten) georganiseerd congres over OCP. Een event waar overigens ook nog het Nederlandse Circle B, een van de weinige OCP implementatie partijen, een presentatie zou geven.

OCP daar is afgelopen jaar op ISP Today al enkele keren aandacht aan besteed. Het is een fascinerende ontwikkeling die een groot deel van de hardware sector op zijn kop zou kunnen zetten. Voor Laban is het een uitgemaakte zaak, dat gaat ook gewoon gebeuren. Wanneer precies dat is de vraag die ook hij niet kan beantwoorden.

Wat hij wel kan verzekeren is dat er nu eindelijk iets staat te gebeuren rond OCP dat ook direct voor ISP Today lezers relevant is. Tot dit nu toe wordt OCP namelijk gelinkt aan de hyperscalers Facebook en Google. Laban is ook direct bij de datacenter bouw van Facebook in Noord Europa betrokken geweest dus hij begrijpt ook wel dat een dergelijk datacenter niet vergelijkbaar is met wat we in een regulier datacenter met colo gebruik tegenkomen. Tijdens het OCP congres dat in maart wordt gehouden zal namelijk bekend worden gemaakt dat een “mondiale” speler met tientallen vestigingen zal toetreden tot het OCP consortium. Welke partij is uiteraard nog geheim, maar iets van die omvang zou wel eens een gamechanger kunnen worden.

Onder het genot van een koffie spraken we ook nog over de impact van OCP op de werkvloer en de uitrol elders ter wereld. Leuke en vooral indrukwekkende getallen die Laban achteloos uit de mouw wist te schudden: een datacenter medewerker kan in de regel 250 servers onder zijn beheer hebben. De hoge mate van simplificering en standaardisering bij Facebook zorgt er voor dat een medewerker daar tot 25.000 servers kan beheren. Het Facebook serverpark van 100.000+ machines kent slechts 7 verschillende modellen.

Omdat hij niet wilde vertellen welke partij binnenkort tot het OCP consortium toetreedt werd tenslotte nog de vraag gesteld hoe OCP zich elders in de wereld ontwikkelt. Is er in landen als India en China belangstelling voor deelname aan het consortium? Wat blijkt, ten minste een Chinese partij is in het verleden nauw actief betrokken geweest maar heeft een paar jaar geleden afscheid genomen. Die partij is inmiddels (“zeer waarschijnlijk”) de leverancier van grote Chinese cloudplatforms van partijen als Alibaba annex Baidu. Met andere woorden de directe concurrent van zowel AWS als Facebook gebruikt ook al een “OCP achtige architectuur”. Wat we dus in Nederland zien en horen over OCP is dus het spreekwoordelijke topje van een vele grotere ijsberg.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.