OCP ook in 2018 op de radar van ISP Today

De afgelopen twee jaren heeft ISP Today diverse keren aandacht besteed aan OCP, het OpenCompute Project. Ook in 2018 staat het onderwerp op de agenda, het is namelijk te belangrijk om genegeerd te worden. En zie, nog eerder dan gedacht valt er al wat over te melden.

Intro

Voor wie OCP even niet helder op het netvlies heeft, beginnen we met een korte intro. OCP is geen producent of academische studieclubje. Het is een samenwerkingsverband waaraan tientallen bekende en vooral ook minder bekende ondernemingen in participeren. Heel kort door de bocht zijn zij allemaal op zoek naar manieren om de processen die in een datacenter verlopen efficiënter te krijgen. De vraag naar meer efficiency komt oorspronkelijk uit de hoek van Facebook, andere socialmedia, zoekgiganten en dedicated hyperscalers volgden al snel.

Facebook en consorten willen waanzinnig scherp kunnen sturen op bouwtijd, beheersbaarheid, lagere kosten en maximale uptime. Met reguliere datacenter ontwerpen, racks met standaard 19” servers en dergelijke lukt dat niet. Met een “thinking out of the box” (rack?) benadering heeft dat geleid tot andere afmetingen van racks, een andere manier servers te vullen, te voeden en te koelen. De meeste van die concepten zijn inmiddels uitgevoerd en zijn de datacenter kern van de eerder genoemde partijen.

OCP Summit

OCP componenten of complete inrichtingen worden inmiddels door tientallen bedrijven geleverd. Medio maart wordt in de USA de jaarlijkse grote OCP conferentie gehouden en het is indrukwekkend te zien hoeveel bedrijven daar als sponsor of spreker optreden. De teller staat op meer dan 70 bedrijven die “iets” OCP leveren of afnemen. Naast Facebook en Microsoft die gelden als groot afnemers zijn ook ons bekende leveranciers van OCP componenten zoals Asrock, Rittal en Seagate aanwezig. Nog interessanter is echter de lijst van deelnemers die hier weinig tot niet bekend zijn. OCP groeit als kool door de enorme inzet van ODM en OEM productie. Wat in de datacenters van Facebook en Co staat is echt niet een uitsluitend Dell server met een ander logo. Het is een product samengesteld door en met componenten van bedrijven die we nog weinig kennen.

Onder de radar

Dat laatste is ook de reden waarom de impact van OCP zo weinig door de IDCs en Gartners van deze wereld, en daarmee door de reguliere tech publicaties, wordt genoemd. Die bureaus hebben amper zicht op wat zich in de VRC afspeelt. Dit is niet alleen het land waar de meeste productie plaatsvindt, het is inmiddels ook de grootste afname plaatsvindt. Een goede illustratie van het gebrek aan inzicht of kennis is iets meer dan een jaar geleden door OCP goeroe John Laban gegeven. Hij vergeleek de productie cijfers van Intel met die van de grote server fabrikanten en toonde daarmee aan dat de bestemming en inzet van tientallen procenten (!) van de servers CPU’s niet bekend is bij de analisten. Een substantieel deel van de markt blijft daarmee onder de radar.

ISP Today advies

De vaak gestelde vraag van service providers, hosters en nationale datacenters is wat OCP voor hen kan betekenen. ISP Today heeft geen generiek ultieme antwoord op die vraag paraat, al zijn we door gepubliceerde cases overtuigd van de enorme voordelen die het voor zowel commerciële datacenters, grotere providers als exploitanten van eigen serverruimtes heeft. Wat we adviseren is artikelen die we hier de afgelopen jaren over gepubliceerd hebben nogmaals te lezen. Uiteraard zullen de meeste vragen beantwoord kunnen worden tijdens de OCP Summit op 20 en 21 maart in San Jose, CA te reizen. Voor wie wat krapper in zijn/ haar tijd zit en er toch meer over wil weten wijzen we er op dat er volgende maand in Amsterdam nog een lokale OCP bijeenkomst is. En wellicht ten overvloede: OCP is een van de thema’s die op de radar van ISP Today blijft staan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.