Omdat het kan en slim is – een Pi-Cluster

Vorige maand werd in Colorado SC 17 gehouden. De grootste internationale conferentie en beurs voor supercomputing. Dat is niet helemaal het terrein waar de doorsnee hoster of provider wat mee te maken heeft, maar het is wel leerzaam.

Leerzaam, omdat het laat zien welke issues spelen voor de meest intensieve gebruiksscenario’s die maar mogelijk zijn. Supercomputing is wat dat betreft redelijk vergelijkbaar met de F1 voor auto’s. Een indrukwekkend testveld waar kennis wordt opgedaan die ooit wel eens de “normale” gebruiker kan gaan tegenkomen in zijn modale auto, of in het geval van SC17, zijn reguliere servers.

De meeste presentaties zijn na afloop als video online gezet. Dat maakt het mogelijk ook vanuit Nederland nog een beeld te krijgen van de issues die er spelen. Wat je daardoor helaas mist is wat de vendoren op de beursvloer toonden. De pers was ook weinig aanwezig, dus een compleet beeld van wat werd gedemonstreerd, anders dan via de SC17 site, is er niet.

Ondanks die beperking is er een item dat opvalt, de Bitscope. Een extreem simpel verhaal. Supercomputers van het niveau Cray kennen we allemaal. Die zijn ook best erg prijzig en de levertijden zijn ook een puntje. Wat nu als je een hele berg PI’s clustert. Dan krijg je een betaalbare, snel leverbare supercomputer. Perfect, aldus de fabrikant, voor onderwijsinstellingen die hoge wensen hebben en lage budgetten. Er is trouwens nog iets heel opmerkelijks aan het PI cluster: het energieverbruik. “At less than 5W/node in typical operation you need only 6kW to run 1000 nodes including network fabric and air flow.”

Praktische toepassingen voor een commercieel datacenter of on premise serverruimte zijn er nog niet, maar het is wel een interessante case. Het laat zien dat er met een stapel PI’s heel wat meer mogelijk is en het is ook ongetwijfeld heel erg leuk om tegen een eigen cluster te bezitten voor de fractie van de prijs waarvoor Cray capaciteit kan worden gehuurd.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.