Onderliggende behoefte mensen belangrijk

Op het FttX-congres in Utrecht vroegen we Jan Davids, Directeur Corporate en Business Development bij Reggefiber, naar zijn visie op de glasvezelmarkt. “Mijn visie op de glasvezelmarkt, da’s hetzelfde als vragen ‘Leg de relativiteitstheorie in één minuut even uit’,” zegt Davids. “Eén ding is zeker: glasvezel met z’n schier onbeperkte bandbreedte, zal een revolutie veroorzaken in de manier waarop we met elkaar communiceren, zakendoen en waarop de maatschappij draait.”

Grote wereldwijde merken bepalen het internet
Volgens Davids staat de ISP-community vooraan bij die ontwikkelingen. “Nu is het zo dat een Internet Service Provider toegang verleent tot het internet en al die andere diensten daar overheen gaan,” legt hij uit. “Voor ISP’s is het wel belangrijk om te kijken wat hun aanvullende business is in dat grote geweld. We noemen dat het ‘over-the-top’ geweld. Ik mag hopen dat de Internet Service Providers een re-invention van hun business model doen en kijken welke toegevoegde waarde ze kunnen leveren bij al dit soort diensten. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Een handje vol grote wereldwijde merken zoals Google, met als onderdeel Youtube, e-bay en noem ze maar op die voor een belangrijk deel zullen bepalen hoe het internet de komende periode er uitziet.”

Behoefte van mensen
“Ik heb ooit eens gehoord dat als je een commissie vraagt om een renpaard te ontwikkelen, dan komen ze met een kameel met vijf poten enzovoort,” vertelt Davids. “Dus wees bereid om heel anders te denken dan je tot nu toe hebt gedacht. Hou je ogen en oren open. Schakel dwarsdenkers in om te zien wat er gaande is. En heb vooral de grote onderliggende behoefte van mensen in de gaten. Alles wat er nu gebeurd kan, weliswaar achteraf, verklaard worden uit de behoefte van mensen in de zin van willen communiceren, onderdeel van de groep uitmaken, enzovoort.”

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.