Onderzoek naar prestaties LTE

Binnenkort wordt door TNO met vier masten in Delft-Noord een testnetwerk opgezet om de LTE-technologie en de mogelijkheden in de praktijk te verkennen. Zo wordt gekeken naar de prestaties en naar wat technisch nodig is voor hoge kwaliteit streamingvideo.

Marktpartijen en gebruikers
Wereldwijd is de uitrol van LTE al begonnen. TNO geeft in het bericht op haar website aan dat naar verwachting de komende jaren LTE in Nederland door een aantal mobiele providers  zal worden uitgerold. TNO laat dan ook weten dat bij de Trial verschillende marktpartijen en gebruikersgroepen zijn betrokken. Hiervoor is men met een aantal marktpartijen nog in overleg, maar aan de kant van de gebruikersgroepen zijn dat de Publieke Omroep en de politie.

Stedelijk en platteland
Volgens Thom Janssen, adviseur bij TNO en technisch betrokken bij de pilot, wordt er straks uitgebreid getest. “In Delft-Noord staan een aantal TNO-gebouwen langs de snelweg achter elkaar. De ligging is zo dat we kunnen testen in stedelijk- en bosgebied en ook vanuit rijdende voertuigen. Vanuit de theorie weten we dat er verschil zal zijn tussen stedelijk en platteland, vanwege de MIMO-techniek die in LTE-apparatuur wordt gebruikt.”

De praktijk
“De nadruk van deze test ligt op de prestaties en capaciteit van LTE,” vertelt Janssen. “We hebben nu vier jaar kennis opgedaan en geholpen bij de standaardisatie. Nu is het tijd voor de praktijk. Waar in Amerika Verizon agressief op LTE inzet, gaat de uitrol in Europa en Nederland wat langzamer. Dit komt door vele factoren, maar ook omdat we in Nederland voorop lopen qua dekking en snelheid in 3G. De druk voor de invoering vanwege de snelheid ligt hier dus anders. Maar over 5 jaar zit het in elk mobieltje, dus LTE is de volgende stap.”

IPv6 (nog) geen driver
Van LTE (Long Term Evolution) wordt als opvolger van de UMTS-HSPA standaard en door de grotere capaciteit veel verwacht. TNO stelt dat LTE hiermee een belangrijke enabler is voor innovatie in mobiel breedband. IPv6 wordt in deze test nog niet als driver gezien, maar in eventuele vervolgtests kan ook het nieuwe internetprotocol worden meegenomen.

Bedrijfsprocessen
“De ervaring die iemand nu van het internet heeft met de breedbandverbinding aan zijn bureau, moet bij mobiel hetzelfde worden,” geeft Janssen aan. “Zo is het van belang dat de interactiviteit van het netwerk omhoog gaat, en dus de latency omlaag. Er zit veel potentieel op het gebied van bedrijfsprocessen. Dat creëert een heleboel creativiteit in toepassingen, waar het netwerk straks klaar voor moet zijn. En daar zullen partijen, waaronder natuurlijk ook ISP’s, ongetwijfeld op in gaan springen.”

Toepassingen
In het testnetwerk wordt met gebruikersgroepen gekeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Wellicht kunnen in de toekomst nieuwe diensten en toepassingen ontwikkeld worden. Gedacht kan worden aan breedbandvideo waarmee omroepen live beelden in studiokwaliteit kunnen verzenden. Maar ook aan het gebruik van live beelden van een hoge kwaliteit door hulpdiensten als politie en brandweer.

Dataverbruik
Volgens Janssen wordt het internet met LTE nog mobieler. “Daarbij zal het dataverbruik zeker gaan toenemen. Waar we nu nog spreken over een of enkele megabits die over het mobiele netwerk gaan, zal straks met LTE een flinke stap worden gemaakt.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.